Güney Afrika'dan "Putin'e dokunmaktansa UCM'den çekiliriz" tavrı

Batının baskısına rağmen Güney Afrika, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in UCM tarafından verilen yakalama kararına karşı, aralarında Putin'in de olduğu BRICS toplantılarına katılacaklara "diplomatik dokunulmazlık" verdi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
31 Mayıs 2023 00:11
GÜNCELLEME
31 Mayıs 2023 00:13
Güney Afrika'dan ''Putin'e dokunmaktansa UCM'den çekiliriz'' tavrı
MP
Mevlüt Peker Editör

Güney Afrika Cumhuriyeti, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı ve Liderler Zirvesi'ne katılan diplomatik temsilcilere diplomatik dokunulmazlık sağlama kararı aldı. Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cape Town'da düzenlenecek olan BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı ve Johannesburg'da gerçekleştirilecek BRICS Liderler Zirvesi'ne katılan tüm temsilcilere diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıkların verileceği belirtildi. Bu kararın, Güney Afrika'da düzenlenen uluslararası konferans ve zirveler için standart bir uygulama olduğu vurgulandı ve dokunulmazlıkların konferanslar için geçerli olduğu, belirli kişilere yönelik olmadığı ifade edildi. Açıklamada, bu kararın, katılımcıları yargı yetkisinden korumayı amaçlamadığı ve herhangi bir uluslararası mahkeme tarafından verilebilecek tutuklama emirlerini geçersiz kılmayacağı belirtildi.

UCM Kararı

Güney Afrika, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından verilen yakalama kararı konusunu tartışıyor. Güney Afrika, UCM üyesi olduğu için bu kararı uygulama yükümlülüğüne sahip olsa da iktidar partisi ANC, kararın uygulanmasından ziyade ülkenin UCM'den çekilmesini destekliyor. Batı, Güney Afrika üzerinde baskıyı artırıyor. ABD, Güney Afrika'nın Rusya'ya silah satışı iddiasını reddetse de ülkenin para birimi Rand, son haftalarda tarihinin en düşük seviyelerine düşmeye devam ediyor.

BRICS nedir?

BRICS ise Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'dan oluşan bir ülkeler grubudur ve üye ülkeler arasında diplomatik, güvenlik ve ekonomik işbirliğini geliştirmeyi amaçlar. BRICS ülkeleri dünya nüfusunun %40'ına ev sahipliği yaparken toplam gayri safi yurt içi hasılatları küresel hasılanın 1/4'ünden fazlasını oluşturur.

Güney Afrika'da düzenlenecek olan Liderler Zirvesi'nde BRICS'in genişlemesi ve "ortak para birimi" konularının ele alınması beklenmektedir.

Etiketler Brics Ucm
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa