İsviçre’den UCM’ye Filistin desteği

İsviçre, “Filistin soruşturması” da dahil olmak üzere UCM'ye “tüm çalışmalarında” destek verecekleri açıklamasında bulundu.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
22 Kasım 2023 00:15
GÜNCELLEME
22 Kasım 2023 00:21
İsviçre’den UCM’ye Filistin desteği
MP
Mevlüt Peker Editör

İsviçre Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Direktörlüğü, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) olan desteğini açıkladı. İsviçre'nin, Roma Statüsüne taraf bir ülke olarak UCM'ye bağımsız ve tarafsız bir yargı kurumu olarak kesintisiz destek verdiğini bildirdi. İsviçre'nin, uluslararası kurallara dayalı düzene olan bağlılığını vurgulayan açıklamada, UCM'nin bu düzenin ayrılmaz bir parçası olduğu kaydedildi.

UCM'nin İsrail ve Filistin üzerindeki yargı yetkisi

Açıklamada, UCM'nin Filistin'deki durumla ilgili yargı yetkisine sahip olduğu ve Mart 2021'den beri bu konuda bir soruşturma yürütüldüğü hatırlatıldı. Soruşturmanın, 13 Haziran 2014'ten itibaren Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da işlenen ve Roma Statüsü suçlarına girebilecek eylemleri içerdiği belirtildi. İsviçre, bu soruşturmanın 7 Ekim 2023'te meydana gelen saldırıları da kapsadığını ve Filistin topraklarındaki tüm suçlarla ilgili UCM'nin yetkili olduğunu ifade etti.

İsviçre'nin UCM'ye devam eden desteği

İsviçre, UCM'nin tüm kritik çalışmalarına tam olarak destek vermeye devam edeceğini bildirdi. Tüm ülkelere, suçların mağdurları için adaletin sağlanabilmesi amacıyla UCM ile tam iş birliği yapma çağrısında bulundu.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı'ndan çağrı

İsviçre Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Direktörlüğü Müdürü Franz Xaver Perrez, uluslararası kurallara dayalı düzenin, en ağır suçların hesap verebilirliğine dayandığını belirtti ve UCM'nin bu düzenin temel direği olduğunu vurguladı. Perrez, İsviçre'nin Filistin dahil her durumda UCM'ye tam destek verdiğini dile getirerek, diğer ülkelere de UCM'ye destek vermeleri çağrısında bulundu.

Etiketler Ucm
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa