Thierry Henry kimdir?

Fransız eski futbolcu ve etkin teknik direktör olan Thierry Henry kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
26 Ocak 2024 11:30
GÜNCELLEME
26 Ocak 2024 11:49
Thierry Henry kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Thierry Daniel Henry, 17 Ağustos 1977 tarihinde Les Ulis, Paris'te dünyaya geldi. Fransız eski futbolcu ve şu anda teknik direktörlük yapan Henry, 2004 yılında Pele tarafından en iyi 125 futbolcu arasına seçildi. Ocak 2020 ile Şubat 2021 arasında MLS takımı CF Montreal'i çalıştırdı.

Futbol kariyerine Les Ulis'te küçük bir kulüpte başlayan Henry, US Palaiseau ve ES Viry-Châtillon takımlarında oynadıktan sonra Monaco'nun dikkatini çekti. Monaco'ya transfer olduktan sonra olağanüstü performansıyla dikkat çekti ve 1996 yılında Fransa'da Yılın Genç Futbolcusu Ödülü'nü kazandı. Monaco ile geçirdiği sezonlarda şampiyonluk yaşadı ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale çıktı.

1999 yılında Juventus'a transfer olan Henry, Serie A'da adaptasyon sorunları yaşadı ve kısa bir süre sonra Arsenal'e transfer oldu. Arsenal'de büyük başarılar elde eden Henry, kulüp tarihinde en çok gol atan oyuncu oldu. İki kez FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu adayı olan Henry, Premier League'de iki şampiyonluk yaşadı.

2007'de Barcelona'ya transfer olan Henry, burada da birçok başarı elde etti ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazandı. Ardından Amerika'ya giderek New York Red Bulls takımında oynadı ve futbolculuk kariyerine son verdi.

Milli takım kariyerinde Fransa formasını 123 kez giyen Henry, Euro 2000 ve 2006 FIFA Dünya Kupası'nda büyük başarılar elde etti. 1998'de Légion d'honneur nişanı ile ödüllendirilen Henry, Fransa'nın en çok gol atan futbolcusu unvanını kazandı.

Futbolu bıraktıktan sonra Henry, Sky Sports'ta yorumculuk yapmaya başladı. Ayrıca UEFA B antrenörlük lisansı aldı ve Arsenal'in Hale End futbol akademisinde antrenörlük yaptı. Teknik direktörlük kariyerine Monaco'da başladı, ardından Montreal Impact'i çalıştırdı. 2021'de Belçika milli takımının teknik ekibine geri döndü.

Thierry Henry, kendi deneyimleriyle futbolda ırkçılıkla mücadele etti ve birçok tanınmış markanın reklamlarında yer aldı, bunlar arasında Nike, Reebok, Pepsi, Renault ve Gillette bulunmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa