BİSAM’dan 2024 Haziran açlık ve yoksulluk sınırı açıklaması

Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark Haziran’da daha da açılırken yoksulluk sınırı 65 bin lirayı aştı. Açıklama BİSAM'dan geldi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
15 Temmuz 2024 13:43
GÜNCELLEME
15 Temmuz 2024 14:52
BİSAM’dan 2024 Haziran açlık ve yoksulluk sınırı açıklaması
EK
Ersin Küçükbarak Editör

DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Haziran 2024 açlık ve yoksulluk sınırı raporu zorlaşan hayat şartlarını ortaya koydu.

Dört kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin lirayı aşarken yoksulluk sınırı 65 bin liranın üzerine çıktı.

Tek başına yaşayan bir kişinin bile yoksulluk sınırı üzerinde kalması için 30 bin liradan fazla kazanması gerekiyor.

" Yalnızca beslenme 19 bin lirayı geçiyor "

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden açlık ve yoksulluk sınırı hesaplandı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için Haziran 2024 itibarıyla ayda 19 bin 44 lira harcaması gerekiyor.

Ancak raporda, sağlıklı beslenmek için her aile bireyinin alması gereken kalori miktarının farklılık gösterebileceğine de işaret edildi.

Bu bağlamda, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık 5.330 lira karşılığı gıda tüketmesi gerekiyor. Yetişkin bir kadın için  bu rakam 5.056 lira, 15-18 yaş bir genç için 5.336 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için 3.323 lira olarak hesaplandı.

Sağlıklı beslenmenin bir aileye maliyeti ise 19 bin 45 lira oldu. Bu tutar,  ailenin yalnızca gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutarını gösteriyor.

Temel ihtiyaçlar için 65 bin 874 lira gerekiyor

Yoksulluk sınırının; eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte hesaplandığına işaret edilen açıklamada, bir ailenin bu kalemler için yapması gereken harcama tutarı ise 65 bin 874 lira olarak belirlendi.

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için mutfak harcamalarına ayıracağı rakam ile yaşamını idame ettirmek için ihtiyaç duyduğu barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamaları toplamı ise en az 30.604 lira olarak tespit edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa