ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris kimdir?

Biden'ın adaylıktan çekilmesi sonrası destekleyeceğini açıkladığı yardımcısı Kamala Harris araştırılıyor. İşte Kamala Harris'e ilişkin detaylar...

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
21 Temmuz 2024 22:18
GÜNCELLEME
21 Temmuz 2024 22:29
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris kimdir?
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Kamala Devi Harris, 20 Ekim 1964'te Kaliforniya'da dünyaya geldi. Jamaikalı bir baba ve Hindistan kökenli bir annenin çocuğu olarak Oakland'da büyüyen Harris, eğitim hayatına büyük önem verdi ve üniversite eğitimini, genellikle Afrika kökenli Amerikalıların tercih ettiği Howard Üniversitesi'nde tamamladı. Harris, hukuk kariyerine başlamak için Kaliforniya Üniversitesi, Hastings Hukuk Fakültesi'nde hukuk eğitimi aldı.

Başarılı bir hukukçu   

Harris'in hukuk kariyeri, 2003 yılında San Francisco'nun ilk kadın eyalet savcısı seçilmesiyle dikkat çekti. Bu görevde başarılı çalışmalara imza atan Harris, 2010 yılında Kaliforniya Başsavcısı olarak seçildi ve bu pozisyonda görev yapan ilk siyah kadın olarak tarihe geçti. Harris, Kaliforniya Başsavcısı olarak görev yaptığı dönemde, suç oranlarının düşürülmesi ve adalet sisteminin daha adil hale getirilmesi konularında önemli reformlar gerçekleştirdi.

İlk siyahi kadın senatör    

2016 yılında Demokrat Parti'den Kaliforniya Senatörü olarak seçilen Harris, bu pozisyonda görev yapan ilk siyah kadın ve ikinci kadın senatör oldu. Senato'daki çalışmalarıyla dikkat çeken Harris, özellikle sosyal adalet, sağlık hizmetleri ve göçmen hakları konularında aktif bir rol oynadı.

Kamala Harris'in siyasi kariyerindeki en önemli dönüm noktalarından biri, 2020 yılında ABD Başkan Yardımcısı olarak seçilmesi oldu. Joe Biden'ın başkan adaylığı sırasında Harris'i başkan yardımcısı adayı olarak seçmesi, onu bu görevi üstlenen ilk siyah kadın ve ilk Güney Asya kökenli kişi yaptı. 7 Kasım 2020'de Biden-Harris ikilisi, Donald Trump ve Mike Pence'i yenerek seçimi kazandı.

Kamala Harris, kariyeri boyunca birçok ilke imza attı ve Amerikan siyasetinde önemli bir yer edindi.

2020'de Time Biden ve Harris'i "Yılın Kişisi" seçmişti

Kamala Harris, 2020’de Amerikan Time Dergisi tarafından, geleneksel  ankette Joe Biden ile birlikte "Yılın Kişisi" seçilmişti.

Derginin Baş Editörü Edward Felsenthal, Biden ve Harris'in toplumda empati güçlerinin bölücü öfkeden daha güçlü olduğunu gösterdiğini dile getirmişti.

İkilinin yas içindeki bir dünya için iyileşme vizyonunu paylaşarak Amerikan tarihinin seyrini değiştirdiğini belirten Felsenthal,  onun için bu onuru kazandıklarını ifade etmişti.

Felsenthal, Franklin D. Roosvelt'ten bu yana her seçilmiş ABD Başkanı'nın kendi dönemi içinde "Yılın Kişisi" seçildiğini ancak ilk kez bir başkan yardımcısının da buna eklendiğine işaret etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa