Kremlin'den ABD'deki gelişmelerin ardından açıklama geldi...

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın çekilme kararı sonrası kısa bir açıklama yayımladı...

HM
Haber Merkezi ankaramasasi.com
YAYINLAMA
22 Temmuz 2024 07:11
GÜNCELLEME
22 Temmuz 2024 06:18
Kremlin'den ABD'deki gelişmelerin ardından açıklama geldi...
HM
Haber Merkezi ankaramasasi.com

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın 5 Kasım'da düzenlenecek seçimler için adaylıktan çekilmesi ile ilgili olarak, "Seçimlere hala 4 ay var ve bu, birçok şeyin değişebileceği uzun bir dönem." değerlendirmesinde bulundu.

Peskov, yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha önce Rusya için öngörülebilir aday olarak Biden'ın tercih edilebilir olduğunu söylediğini hatırlatarak, "Seçimlere hala 4 ay var ve bu, birçok şeyin değişebileceği uzun bir dönem. Sabırlı olmak ve bundan sonra ne olacağını dikkatle izlemek gerekiyor. Önceliğimiz, özel askeri operasyonun hedeflerine ulaşmaktır." ifadelerini kullandı.

ABD'DE SEÇİM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

ABD'deki seçim süreci oldukça detaylı ve bir dizi aşamadan oluşur. Başkanlık seçim süreci, temel olarak şu adımları içerir;

Önseçimler ve Parti Kurultayları

Seçim süreci, genellikle bir yıl öncesinden başlar. Her parti, başkan adayını belirlemek için önseçimler (primaries) ve parti kurultayları (caucuses) düzenler. Bu süreçte, parti üyeleri ve delegeler, partinin adayını belirlemek için oy kullanır.

Parti Adaylarının Belirlenmesi

Her iki büyük parti (Demokratlar ve Cumhuriyetçiler), ulusal kurultaylarını düzenler ve burada delegeler, partinin resmi başkan adayını seçer. Kurultaylarda, partinin politikaları ve seçim stratejileri de belirlenir.

Genel Seçimler

Genel seçimler, Kasım ayının ilk Salı günü yapılır. Seçmenler, oy kullanarak tercih ettikleri başkan adayını seçer. ABD'de başkanlık seçimleri, doğrudan halk oylaması yerine, seçiciler kurulu (Electoral College) sistemi ile gerçekleştirilir.

Seçiciler Kurulu Oylaması

Genel seçimlerde halk tarafından seçilen seçiciler, Aralık ayında bir araya gelerek oy kullanır. Her eyalet, nüfusuna göre belirlenen sayıda seçiciye sahiptir ve genellikle halk oylaması sonucuna göre eyaletin tamamı bir adaya oy verir (winner-takes-all sistemi).

Sonuçların Onaylanması

Seçiciler Kurulu oyları, Ocak ayının başında Kongre tarafından sayılır ve resmi sonuçlar ilan edilir. Yeni başkan, 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlar.

Yemin Töreni

Seçilen başkan, 20 Ocak'ta düzenlenen yemin töreni ile resmi olarak görevine başlar.

Bu süreç, Amerikan demokrasisinin karmaşıklığını ve seçimlerin nasıl gerçekleştiğini anlamak için önemlidir. ABD'deki seçimler, federal ve eyalet yasalarına göre düzenlenir ve bu nedenle her eyalette bazı farklılıklar gösterebilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa