Bakan Göktaş'tan çok çarpıcı "doğurganlık azalıyor" uyarısı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur ÖzdemirGöktaş, "20-25 sene sonra askere gönderecek genç bulamayacağız” diyerek doğumlardaki azalmaya dikkat çekti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
26 Temmuz 2024 23:11
GÜNCELLEME
26 Temmuz 2024 23:22
Bakan Göktaş'tan çok çarpıcı ''doğurganlık azalıyor'' uyarısı
AA
Kaynak AA

Türkiye Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi olsa da hızla yaşlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu varoluşsal bir tehdit olarak tanımladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı MahinurÖzdemirGöktaş NTV yayınında buna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜİK ile "Türkiye Yaşlı Profili" araştırması yaptıklarını belirten Göktaş, Türkiye'nin yaşlı nüfusunun son 5 yılda yüzde 21,4 arttığı bilgisini paylaştı.

Göktaş, Türkiye'de doğurganlık oranının nüfusun kendini yenilemede kritik seviye olan 2,1'in altında, yüzde 1,51 olduğuna dikkati çekti.

Tüm dünyada benzer bir eğilim yaşandığını dile getiren Göktaş, Türkiye nüfusu Avrupa’ya göre daha genç olsa da alarm durumunun söz konusu olduğunu ifade etti.

Bakan Göktaş, “Durumun ciddiyetini anlatmak için şöyle bir örnek vermek isterim, eğer bu trend bu şekilde devam ederse bundan 20-25 sene sonra biz yeterince askere gönderecek genç bulamayacağız." dedi.

Doğurganlık oranlarının yükselmesi için geniş kapsamlı çalışmalar yaptıklarını anlatan Göktaş,  bunun devlet politikası olarak ele almanın zorunlu olduğunu vurguladı.

Göktaş, bu yüzden Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıkları ile bir çalışma grubu oluşturduklarını bildirdi.

Akademik anlamda geniş çaplı bir saha çalışması yapacaklarını anlatan Göktaş, çalışma grubunun da sahadan gelecek verileri  kullanarak kısa, orta ve uzun vadeli politikaları ortaya koyacağını kaydetti.

Göktaş, bazı kesimlerin "ekonomik kaygılardan dolayı insanların çocuk yapmayı ötelediğinden" bahsettiğini ancak yurt dışı örneklerinin bunun doğru olmadığını gösterdiğini savundu.

Bazı ülkelerin maddi teşviklerine rağmen doğurganlık oranlarını artıramadığına dikkati çeken Göktaş, bazı ülkelerin  demografik acil durum ilan ettiğini söyledi.

Gerekli kriterleri sağlayan, eğitim, danışmanlık hizmetlerine katılan ve resmi nikahı gerçekleşen 2 bin 386 çifte de toplam 357 milyon 900 bin lira ödeme gerçekleştirdiklerini dile getiren Göktaş, deprem bölgesinde başlayan projenin uygulamasına doğum oranının en düşük olduğu Zonguldak, Bartın ve Karabük’ün de ekleneceğini kaydetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa