Beyaz Saray'dan ilk açıklama: Haberleri gördük...

Beyaz Saray, Hamas lideri İsmail Heniyye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördüklerini bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
31 Temmuz 2024 08:53
GÜNCELLEME
31 Temmuz 2024 08:26
Beyaz Saray'dan ilk açıklama: Haberleri gördük...
AA
Kaynak AA

CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında, " İsmail Heniyye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük." ifadesi kullanıldı.

Yetkilinin konuyla ilgili detaylı bilgi vermediği aktarıldı.

Hamas hareketi ve İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, Heniyye'nin, Tahran'da ikamet ettiği konutuna İsrail tarafından düzenlenen saldırıda öldürüldüğü bildirilmişti.

İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Heniyye'ye yönelik İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınmıştı.


İsrail Ordusu yorum yapmaktan kaçındı

İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Heniyye‘’ye yönelik İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi, “Heniyye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?” yönündeki soruya, “Bu konuda yorum yapmıyoruz.” şeklinde cevap verdi.


Hamas ölümü doğrulamıştı

Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Heniyye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu belirtildi.

Heniyye'nin, İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı.

İran devlet televizyonu Heniyye'nin öldürüldüğünü duyurmuştu.


Hamas Lideri İsmail Heniyye kimdir?

İsmail Heniyye, Filistinli bir siyasetçidir ve Hamas'ın önde gelen liderlerinden biridir. İslam Üniversitesi'nden mezun olan Heniyye, Hamas'ın Gazze'deki en etkili isimlerinden biri haline gelmişti.

2006 yılında yapılan Filistin genel seçimlerinde Hamas'ın zafer kazanmasının ardından Filistin Başbakanı olarak görev yaptı. Ancak, 2007 yılında Hamas ve El Fetih arasındaki çatışmalar sonucu Gazze Şeridi'nde sadece Hamas'ın kontrolü sağlamasıyla birlikte, Heniyye Gazze'deki Hamas yönetiminin lideri olarak kaldı.

Heniyye, uzun süre Hamas'ın siyasi bürosunda çeşitli görevlerde bulunmuş olup, 2017 yılında Hamas'ın siyasi büro başkanı olarak seçilmiştir. Bu pozisyonda, Hamas'ın uluslararası ilişkilerini ve iç politika stratejilerini yönlendiren önemli bir figür olmuştur.

Heniyye, İsrail ile olan çatışmalarda sert bir tutum sergilemesi ve Gazze'deki direniş hareketini desteklemesi ile tanınır. Aynı zamanda, Filistin'in bağımsızlık mücadelesi ve Filistin halkının hakları konusundaki kararlılığıyla bilinir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa