Roblox Nedir? Roblox Çocuklar İçin Zararlı mı?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), tarafından çocuklar arasında popüler olan oyun Roblox'a erişim engeli geldi. Peki, Roblox Nedir?

AY
Arif Yücel Editör
YAYINLAMA
08 Ağustos 2024 11:49
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 11:26
Roblox Nedir? Roblox Çocuklar İçin Zararlı mı?
AY
Arif Yücel Editör

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), tarafından çocuklar arasında popüler olan oyun Roblox'a erişim engeli geldi. 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan kararda mahkeme, bu çevrim içi oyun platformunda çocukların istismarına neden olabilecek içerikler bulunduğu gerekçesiyle erişim engeli kararı aldı.

Bu durum akıllara Roblox Ne kadar güvenli, çocuklar için zararı ne, gibi soruları da beraberinde getirdi.

Peki, Roblox Nedir? 

Roblox, kullanıcıların kendi oyunlarını yaratmalarına ve diğer oyuncuların oyunlarını deneyimlemelerine olanak tanıyan çevrimiçi bir oyun platformudur. 

2006 yılında David Baszucki ve Erik Cassel tarafından geliştirilen Roblox, Lua programlama dili kullanılarak yazılmış çeşitli oyunlara ev sahipliği yapmaktadır. 

Platform, kullanıcıların oyun içi sanal öğeler satın alabilmesi için "Robux" adlı bir sanal para birimi kullanır.

Roblox Çocuklar İçin Zararlı mı?

✔İçerik Kontrolü: 

Platform, geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından oluşturulan içeriklere sahiptir. Bu nedenle, bazı oyunlar veya etkileşimler çocuklar için uygun olmayabilir. Roblox, içerik denetimi yapsa da, her içeriği anında kontrol etmek mümkün olmayabilir.

✔İstismar ve Güvenlik: 

Türkiye'de Roblox'un erişime kapatılmasının nedeni, platformda çocuk istismarına neden olabilecek içeriklerin bulunmasıdır. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturmalar sonucunda, çocukların güvenliğini tehdit edebilecek içerikler tespit edilmiştir.

✔Siber Zorbalık ve Taciz: 

Roblox gibi çevrimiçi platformlarda, çocuklar siber zorbalık veya uygunsuz içeriklerle karşılaşabilir. Ebeveyn gözetimi ve platformun ebeveyn kontrolleri bu riskleri azaltmak için önemlidir.

Roblox Nasıl Oynanıyor?

Roblox, kullanıcıların kendi oyunlarını oluşturmasına ve diğer kullanıcılar tarafından yapılmış oyunları keşfetmesine olanak tanır. Kullanıcılar, oyunları programlamak için Lua dilini kullanabilir ve platform üzerinden oyunları oynayabilir. 

Roblox, hem masaüstü bilgisayarlar hem de mobil cihazlar için kullanılabilir ve ücretsiz olarak oynanabilir, ancak oyun içi satın alımlar için "Robux" adlı sanal para birimi kullanılır.

Roblox, zaman zaman Wonder Woman 1984 ve Aquaman gibi filmleri tanıtmak için çeşitli etkinliklere katılır. 2020 yılında, Amerikalı rapçi Travis Scott'un Fortnite'taki sanal konserine benzetilen bir sanal konsere ev sahipliği yaptı. Bu etkinlik sırasında, Amerikalı rapçi Lil Nas X, "Holiday" adlı şarkısını Roblox oyuncularıyla paylaştı. 

Roblox, hem eğitici hem de eğlenceli bir platform olarak görülse de, çocukların bu tür platformlarda güvende olmalarını sağlamak için ebeveyn gözetimi ve bilinçli kullanım önerilmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa