Piyasaların beklediği haber TCMB'den geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizini yüzde 50'de sabit bıraktı.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 13:51
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 14:34
Piyasaların beklediği haber TCMB'den geldi!
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplandı.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizini yüzde 50'de sabit bıraktı.


Geçen ay gerçekleştirilen  Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yine  yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuştu.


 Ekonomistlerin beklentileri de TCMB'nın  politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması yönündeydi.

5 kez faiz değişmedi

Böylece Banka, üst üste 5'inci toplantıda politika faizinde değişikliğe gitmemiş oldu. Diğer yandan Merkez Bankası, mart ayında sürpriz bir kararla politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti. 


Toplantı sonrası Merkez Bankası tarafından yazılı açıklama yapıldı.  


Karar metninde; Para politikasının sıkılaştırıcı bir duruşla sürdürüleceğini ve enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar bu politikanın devam edeceğini vurgulandı. Para politikasındaki istikrarlı duruş, yurt içi talepte dengelenme ve Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme gibi faktörlerle desteklenerek, aylık enflasyonun düşüş eğilimini güçlendirmeyi hedefliyor.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergileyeceğini belirtiyor. Enflasyon beklentilerinde öngörülen tahmin aralığına ulaşılana kadar sıkı para politikası sürdürülecek ve enflasyonda kalıcı bir bozulma görülmesi durumunda duruş daha da sıkılaştırılacak.

Ayrıca, kredi ve mevduat piyasalarındaki beklenmedik gelişmelere karşı parasal aktarım mekanizması ilave adımlarla desteklenecek ve likidite koşulları yakından izlenecektir. Sterilizasyon araçları da etkin bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir. Son olarak, para politikası kararlarının, enflasyonun düşmesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmayı sağlayacak şekilde alınacağı ifade edilmiştir. Bu politika çerçevesi, ekonomik istikrarı sağlama ve enflasyonla mücadele etme amacını taşımaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa