Emeklilik için 2024 mü 2025 mi avantajlı?

Emekli olmak için 2025’i bekleyenler zarar mı edecek? Dilekçeyi ne zaman vermek gerekli? Sosyal güvenlik uzmanı Tarkan Zengin yanıtladı.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
21 Ağustos 2024 22:28
GÜNCELLEME
21 Ağustos 2024 22:54
Emeklilik için 2024 mü 2025 mi avantajlı?
BY
Barış Yılmaz Editör

Emekli olmayı planlayanlar için 2024 yılı, avantajlı bir dönem olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre, 2024 yılında emeklilik dilekçesi verenler, 2025'te emekli olacaklara kıyasla yüzde 30-35 oranında daha yüksek emekli maaşı alabilecekler. Bu nedenle, emeklilik başvurularında artış yaşandığı gözleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuda çalışmalar yürüttüğü de edinilen bilgiler arasında.

Tarkan Zengin: Aceleye gerek yok”

2025 yılında emekli olacakların daha düşük maaş alacak olmaları, kamuoyunda tartışma konusu olmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu maaş farkını dengelemek için bir hazırlık içerisinde olduğu belirtiliyor. 

NTV’nin haberine göre, sosyal güvenlik uzmanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, emekli olmayı düşünenlerin acele etmemeleri gerektiğini dile getiriyor.

SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olacakların acele etmelerine gerek olmadığının altını çizen Zengin, Bakanlığın bu konuda çalışmaları sürüyor. Bu nedenle emeklilik dilekçesi vermek için acele etmeyi gereksiz buluyorum" ifadelerini kullanıyor.

Zengin, emekli maaşlarındaki artışın bir kısmının refah payından kaynaklandığını, diğer kısmının ise enflasyonun düşme eğilimiyle ilişkili olduğuna işaret ediyor.

Emeklilikte başvuru tarihine göre maaş belirleniyor

SSK ve Bağ-Kur'luların emekli aylığını belirleyen en önemli kriterlerden biri başvuru tarihi olarak öne çıkıyor. 

Enflasyon tahminlerine göre, 1 Ocak 2025 tarihinde dilekçe verenlerin maaş artış oranları, 2024 yılında emekli olanlara göre daha düşük olacak. 

2024'te emekli olan ne kadar maaş artışı alacak?

Enflasyon tahminlerine göre, bu yıl emeklilik dilekçesi verenlerin maaşları yüzde 86,16 artarken 1 Ocak 2025’te emeklilik için başvuranların maaş artış oranı yüzde 40 ila 44 arasında kalacak.

 2024 emeklisi olmak için başvuru tarihlerine dikkat etmek gerekiyor.

Tarkan Zengin, "Özel sektör ve kamu işçileri, 31 Aralık'a kadar emeklilik dilekçesi verirlerse, 2024 yılı için emekli sayılacaklar. Kamu çalışanları ise, 14 Ocak 2025 tarihine kadar dilekçelerini verirlerse, 2024 emeklisi olabilecekler" dedi.

Bakanlığın çalışması merakla bekleniyor

Gözler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmanın sonucunda ortaya çıkacak formülde. Bakanlığın, emeklilik maaşları arasındaki farkı dengelemek için ne tür bir çözüm sunacağı merak konusu. Emekli adayları, bu gelişmeleri yakından takip ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa