ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake'den geç gelen 15 Temmuz itirafı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake'den 15 Temmuz itirafı: "Türkiye'yi destekleme konusunda yavaş davrandık"

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Ağustos 2024 00:43
GÜNCELLEME
25 Ağustos 2024 00:45
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake'den geç gelen 15 Temmuz itirafı
AA
Kaynak AA

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, görev süresinin sona ermesine kısa bir süre kala, ülkesinin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti destekleme konusunda yavaş davrandığını ifade etti.


ABD'nin tutumu eleştirildi

1 Eylül'de görevini devredecek olan Flake, Politico dergisine verdiği röportajda, ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı, 15 Temmuz darbe girişimi ve Gazze Şeridi'ndeki durum gibi çeşitli konulara dair görüşlerini paylaştı. Flake, darbe girişimi sırasında ABD'nin tutumunu değerlendirirken, "O dönemde ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aramaması eleştirilmişti, buna karşın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aramıştı. Bu durum bizi bir süre rahatsız etti" dedi.


Rehine takası sürecinde Türkiye'nin rolü

Türkiye'nin, 1 Ağustos 2024'te ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren rehine takası sürecindeki kritik rolüne de dikkat çeken Flake, "Lojistik süreç tamamen Türkler tarafından yürütüldü. 7 farklı ülkeden 7 uçak Ankara'ya geldi ve Türkiye gerçekten harika bir iş çıkardı. Bu kez, ABD Başkanı Joe Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak teşekkür etti, fakat Putin aramadı. Tersine bir durum yaşandı" ifadelerini kullandı.


Gazze Şeridi'nde Türkiye'nin rolü

Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail saldırılarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Flake, bölgesel aktörlerin, özellikle Türkiye'nin, Gazze'nin yeniden inşasında ya da garantör olarak rol oynamadan Gazze'de uzun vadeli bir çözümün zor olacağını belirtti.


F-16 satışı için senatörlerle görüştü

Flake, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay verme sürecinde, ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı konusunda senatörleri ikna etmek için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi. ABD'li senatörler Ben Cardin, Jim Risch, Michael McCaul ve Gregory Meeks ile yaptığı telefon görüşmelerini aktan Flake "Türkiye'nin vazgeçilmez bir ortak olduğunu bilen iyi niyetli insanların varlığına" vurgu yaptı. Flake, "Dünya barış içindeyken Türkiye önemli bir coğrafi konuma sahip, ancak dünya bir çalkantı içindeyse Türkiye çok daha önemli hale geliyor" dedi.

Son olarak, Flake, görevini devralacak olan ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi'ne tavsiyelerde bulunurken "Bu ilişkiyi geliştirmek için her cephede çalışmaya devam edin. Türkiye vazgeçilmez bir müttefik ve biz onlara her zaman bu şekilde davranmadık. Ancak, Türkiye büyüyen bir bölgesel güç ve NATO'da bizden sonra en büyük ikinci orduya sahip. Bu ilişkiyi güçlendirmek için elimizden geleni yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa