Tuz Gölü'nde toplu flamingo ölümü olmadı, 4300 yavru saptandı

Çevre Bakanı Murat Kurum, kuyu açıp 4 km uzunluğunda boru hattı çekerek Tuz Gölü’ne su getirdiklerini hatırlattı, sonucu açıkladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Ağustos 2024 14:40
GÜNCELLEME
25 Ağustos 2024 15:01
AA
Kaynak AA

Tuz Gölü'nde su takviyesiyle flamingo yavrularının ölümüne son

Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindeki Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne yapılan su takviyesi sonucunda bu yıl flamingolar arasında toplu yavru ölümüne rastlanmadı.


Flamingo popülasyonunun devamlılığı için çalışmalar sürüyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'deki flamingo popülasyonunun korunması amacıyla Tuz Gölü'ndeki üreme alanlarında koruma çalışmaları devam ediyor.


Kuyu açma projesi yavru flamingoları susuzluktan kurtardı

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün 2022'de başlattığı kuyu açma projesi sayesinde flamingo yavruları, susuzluk yaşadıkları dönemlerde 4 kilometrelik boru hattından güneş enerjisiyle çalışan motopomplar aracılığıyla su takviyesi aldı.


Sıcak temmuz aylarında saha taraması yapıldı

Temmuz ayında sıcaklıkların artması ve susuzluğun yükselmesiyle saha personeli, flamingo yavrularının bulunduğu bölgede tarama yaptı. Projenin iki yıldır uygulanması sayesinde bu yıl susuzluğa bağlı toplu yavru ölümleri yaşanmadı.


Flamingoların beslenme alanları izleniyor

Kuluçka sürelerini tamamlayan flamingo yavruları, Tuz Gölü'ndeki üreme alanlarından Konya Kanalı'na beslenmeye geliyor. Bu yavrular, havadan çekilen fotoğraflarla sayılıyor. Ayrıca, başta flamingolar olmak üzere toy kuşu ve bozkır kartalı gibi nesli tehlike altında olan türler de izleniyor.


Flamingo yavrularına özenli bakım

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu yıl "kreş" olarak adlandırılan bölgede 4.300 flamingo yavrusu tespit ettiklerini belirtti.


Bakan Kurum: Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık

Bakan Kurum, bölgenin görüntülerini sosyal medya hesabında paylaşarak, "Anadolu'nun en nazlı misafirleri bize emanet. Kuyu açıp, 4 kilometrelik boru hattı çektik, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne su getirdik. Sonra gün gün izledik. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4.300 misafirimizi uğurluyoruz." dedi.


Toplu ölümlerin geçmişi ve alınan önlemler

Proje koordinatörü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, flamingoların tıpkı insanlar gibi "kreş" şeklinde yavrularını büyüttüğünü ve bu bölgelerde birkaç yetişkin flamingonun bulunduğunu ifade etti.

Karataş: 4 yıl önce su bulamayan flamingolar toplu ölmüştü

Karataş, "Geçmiş yıllarda, 4 yıl önce, toplu ölümlerin yaşandığı dönemde su bulamayan yavrular civardaki yerlerden su arar hale gelmişti. Bu proje sayesinde bu yıl bölgede toplu ölüm yaşanmadı. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün yoğun çabalarıyla son yıllarda flamingoların hepsi ölmeden uçuruldu." diye ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa