BM: Kursk’ta nükleer felaket tehlikesi ortaya çıktı

BM (Birleşmiş Milletler)’den yapılan açıklamada, Rusya’nın Kursk bölgesinde nükleer felaket tehlikesinin ortaya çıktığı belirtildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 14:38
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 14:46
BM: Kursk’ta nükleer felaket tehlikesi ortaya çıktı
AA
Kaynak AA

Grossi'den nükleer tehlike uyarısı

BM (Birleşmiş Milletler) bünyesinde faaliyette bulunan uluslararası ve bağımsız bilim-teknoloji temelli organizasyon olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA)'nın Başkanı Rafael Mariano Grossi, Kursk Nükleer Güç Santrali (NGS) çevresindeki askeri hareketliliğin yarattığı riskleri değerlendirdiğini belirterek, "Kursk bölgesinde nükleer bir olay yaşanma riski ortaya çıktı." dedi.

Grossi, Kursk NGS'de incelemelerde bulundu

Rafael Mariano Grossi, Rusya'da geçtiğimiz hafta saldırı girişimine maruz kalan Kursk NGS'de yaptığı incelemeler sonrasında Rus basınına açıklamalarda bulundu. Grossi, santral ve çevresini gezme fırsatı bulduğunu ifade ederek, "Bugün gözlemlediklerime dayanarak, santralin neredeyse normal bir şekilde çalıştığını söyleyebilirim." şeklinde konuştu.

Reaktör muhafaza ekipmanı eksikliği

Rafael Mariano Grossi, Kursk NGS'de kullanılan reaktörün bir muhafaza ekipmanına sahip olmadığını vurgulayarak, "Muhafaza ekipmanının olmaması, reaktör çekirdeğinin sıradan bir binada bulunması ve bu nedenle topçu veya insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı oldukça savunmasız olduğu anlamına gelir." ifadelerini kullandı.

İHA saldırılarının izleri görüldü

Santralde İHA saldırılarının gerçekleştiğine dair bilgi aldığını belirten Rafael Mariano Grossi, "Santralde bulunduğum sırada bu saldırıların izlerini gözlemledim. Buraya gelme sebebim, Kursk bölgesi yakınlarında çatışmaların devam etmesidir. Kursk bölgesinde nükleer bir olay yaşanma tehlikesi ortaya çıktı." dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında artan gerilim

Rus yetkililerle bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için görüşmeler yapacağını belirten Rafael Mariano Grossi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de yakında Kiev'de bir araya geleceğini açıkladı. Kursk bölgesinde, Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'ta başlattığı saldırılar sonrasında şiddetli çatışmalar yaşanmaya başlamıştı.

Putin'den Kursk açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 22 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Kursk NGS'ye saldırı girişiminde bulunduğunu duyurmuştu. Rafael Mariano Grossi'nin ziyaretinin ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin daha da artması bekleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa