Bakan Fidan: Rusya-Ukrayna gerginliği nükleer risk taşıyor

Bakan Fidan, resmi temaslar kapsamında Slovenya ziyarette bulundu. Rusya-Ukrayna savaşını değerlendiren Fidan, 'Nükleer risk'e dikkati çekti.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
30 Ağustos 2024 13:59
GÜNCELLEME
30 Ağustos 2024 15:58
Bakan Fidan: Rusya-Ukrayna gerginliği nükleer risk taşıyor
Kübra Şenal Editör

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 30 Ağustos'taki ilk durağı Slovenya’nın başkenti Lübliyana oldu. Resmi temaslar çerçevesinde yaptığı ziyarette Slovenya Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Tanja Fajon ile bir araya geldi.

Fajon'dan ticaret ve ekonomik vurgusu

Bakan Fajon, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye ile Slovenya arasındaki dostane ilişkilerin her alanda, özellikle de ticaretin hızla büyüdüğü ekonomik alanda yoğunlaştığını ifade etti.

Ayrıca, kültür ve eğitim alanındaki iş birliğinin de ivme kazandığını belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşı nükleer risk taşıyor

Bakan Fidan, ortak basın toplantısında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine değinerek, "AB'de oluşması gereken irade sorunu var" şeklinde konuştu. 

Ayrıca, Ukrayna'daki savaşın Avrupa'nın ortasında büyük bir trajedi yarattığını vurgulayan Fidan, bu savaşın nükleer bir çatışmaya dönüşme riskine dikkat çekti. 

Fidan, "Savaşın maliyeti yüksek. İlerisi için getirdiği riskleri tahmin etmek zor. Bu savaşın durdurulması, insanlık adına elzemdir" dedi.

İşgalci İsrail'in Gazze'deki eylemlerine sert tepki

Basın toplantısında Gazze'de devam eden İsrail saldırılarına da değinen Fidan, İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığını belirterek, "İsrail, Gazze’deki insanları sistematik bir şekilde aç ve susuz bırakıyor. Hastaneler, okullar, camiler ve kiliseler dahi bombalanıyor. İsrail, tüm insani değerleri ayaklar altına alıyor" dedi. 

Netanyahu hükümetinin "ateşle oynadığını" ifade eden Fidan, Gazze konusunda sessiz kalan tüm tarafların vebal altında olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Fidan, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi olarak tavrını koyduğunu belirterek, "Ukrayna'nın işgaline nasıl karşıysak, Filistin topraklarının işgaline de karşıyız" şeklinde konuştu. 

Fidan, uluslararası toplumu İsrail’e karşı daha güçlü bir baskı mekanizması oluşturma çağrısında bulundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa