Putin, UCM üyesi Moğolistan'a gidecek

Hakkında UCM tarafından “yakalama kararı” verilen Rusya lideri Vladimir Putin, UCM üyesi olan Moğolistan’a ziyarette bulunacak.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
30 Ağustos 2024 18:01
GÜNCELLEME
30 Ağustos 2024 18:20
Putin, UCM üyesi Moğolistan'a gidecek
AA
Kaynak AA

Putin Moğolistan'ı ziyaret edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 3 Eylül'de Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üye olan Moğolistan'ı ziyaret edeceği duyuruldu. Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Putin, Moğolistan Cumhurbaşkanı Uhnaagiyn Hürelsüh ile bir araya gelecek.

Rusya ve Moğolistan arasında stratejik görüşmeler

Putin'in Moğolistan ziyareti kapsamında, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkiler ve uluslararası ve bölgesel meseleler ele alınacak. Ayrıca, bu görüşmeler sırasında bazı belgelerin imzalanması planlanıyor. Ziyaret sırasında Putin, Moğolistan Parlamento Başkanı Dashzegviin Amarbayasgalan ve Başbakan Luvsannamsrain Oyun-Erdene ile de görüşmeler yapacak.

Kremlin'den UCM endişesi açıklaması

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin hakkında yakalama kararı çıkaran UCM'ye üye olan Moğolistan'a yapılan ziyaretin Kremlin'de endişe yaratıp yaratmadığı sorusunu yanıtladı. Peskov, "Endişemiz yok. Moğol dostlarımızla güzel bir diyaloğumuz var. Ziyaretin tüm unsurları hazırlandı," şeklinde konuştu.

UCM'nin Putin hakkındaki yakalama kararı

UCM, Mart 2023'te Ukrayna'da işlenen suçlar kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı aldığını açıklamıştı. Kararın ömür boyu geçerli olduğu belirtilmişti. Ayrıca, Haziran ayında UCM, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov hakkında da savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işledikleri gerekçesiyle yakalama kararı verdiğini duyurmuştu.

Moğolistan UCM'ye üye ülkeler arasında

Moğolistan, UCM'nin temelini oluşturan Roma Statüsü'nü imzalayan ve UCM'ye üye olan 124 ülkeden biri. Bu üyelik, Moğolistan'ın uluslararası hukuka bağlılığını ve UCM ile işbirliğini sürdürdüğünü gösteriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa