Hamas'tan 'ateşkes' açıklaması: Umudumuzu kaybediyoruz

Hamas, Türk Dışişleri Bakanlığına 'ateşkes' ile ilgili bilgili verdi. Hamas, müzakerelerde çözüme ulaşılmazsa çekileceklerini söyledi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 15:40
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 15:58
Hamas'tan 'ateşkes' açıklaması: Umudumuzu kaybediyoruz
Kübra Şenal Editör

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ateşkes müzakerelerine katılan bir Hamas yetkilisi, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerine sürecin gidişatı hakkında bilgi verdi. Yetkili, Amerikan yönetiminin bölgedeki güvenlik endişeleri ve yaklaşan ABD başkanlık seçimleri nedeniyle ateşkes anlaşmasının sağlanmasında samimi olabileceğini, ancak İsrail'e baskı yapmadığını belirtti.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye


"Müzakere değil dayatma"

Hamas yetkilisi, ABD'nin medyaya sürekli iyimser mesajlar verdiğini ancak durumun gerçekte hiç de olumlu olmadığını ifade etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sürekli yeni şartlar öne sürdüğünü ve Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyi kabul etmediğini, ayrıca Refah sınır kapısı için de yeni koşullar ortaya koyduğunu belirtti. Yetkili, bu sürecin müzakere değil, dayatma olduğunu vurguladı.

"Çözüme ulaşmazsa müzakerelerden çekileceğiz"

Hamas yetkilisi, ABD'nin iki hafta daha müzakerelere devam edeceklerini ve bir çözüme ulaşılamazsa müzakerelerden çekileceklerini bildirdiğini aktardı. Bu durumun, başladıkları noktaya geri dönme tehlikesi taşıdığını ifade etti. Yetkili, müzakerelerin üç temel noktada odaklandığını; Philadelphi Koridoru, Refah sınır kapısı ve esir değişimi konularının bu süreçte öne çıktığını belirtti.

Gazze'deki insani durum

Hamas yetkilisi, Gazze'deki halkın çok zor durumda olduğunu vurgulayarak, yiyecek ve ilaç bulmakta güçlük çekildiğini, temel gıda maddeleri dışında taze ürünlerin, etin ve diğer yaş meyve ve sebzelerin bulunmadığını ifade etti. Yetkili, İsrail'in taleplerinin kabul edilemez olduğunu ve müzakerelerin 2 Temmuz çerçevesinde devam etmesi gerektiğini savundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa