BBP Genel Başkanı Destici'den fiyat artışlarına tepki

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici Ankara Masası'na konuk oldu. Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtlayan Mustafa Destici gelen zamlara isyan ederek ''Hayat pahalılığına karşı atılan adımlar yeterli değil. Gıda fiyatları kontrol altına alınırken üreticiler de desteklenmelidir. Tarlasını süren çiftçiden Özel Tüketim Vergisi almak ne demektir.'' ifadelerini kullandı.
Samet Dirican
|
19 Ekim 2021, Salı - 11:26
BBP Genel Başkanı Destici'den fiyat artışlarına tepki

Cumhur İttifakı ortaklarından Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtladı. Tarlasını sürenden adamdan 'Özel Tüketim Vergisi' alınmasına anlam veremediğini söyleyen Destici 'alınacaksa da en azından bunun adını değiştirin' diyerek tarım alanında atılan adımları eleştirdi.

Çiftçiden 'Özel Tüketim Vergisi' alınmaz

Çiftçilerin gelen zamlar karşısında zor durumda kaldığını belirten Destici, üreticilerin korunması ve desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Destici konuyla ilgili ''Üreten kardeşlerimizin ucuz tohuma ve gübreye erişimleri sağlanmalı. Sulama için destekler verilmeli. Birisi bana şunu açıklasın. Üreticinin kullandığı mazottan ÖTV almak ne demektir. Adı üstünde Özel Tüketim Vergisi değil bu. Tarlasını buğday ekmek için süren adamın kullandığı mazottan vergi alınır mı? En azından adını değiştir. Böyle bir mantıksızlık olmaz. Hayvancıların kolay ve ucuz yeme ulaşabilmelerine imkan verilmeli. Bununla birlikte yetiştirilen ürünlerden de haklarını almaları gerek. Taban fiyatları belirlenen ürünlerde şöyle bir sıkıntı var. İhtiyacı olan borcu olan çiftçi elindeki ürünü hemen satmak istiyor ancak diğerleri ürünlerini bekleterek daha yüksek bir fiyata satabiliyor. Geçici çözümler yerine üretimi desteklemeliyiz. Gümrük Vergisi kaldırmak kalıcı bir çözüm değildir.'' dedi.

Planlamalar yapılmalı

Geçtiğimiz yıl Tarım Planı olmadığı için patates ve soğandaki üretim fazlalığını örnek gösteren Destici şunları söyledi;

''Bir ürün yüksek fiyattan rağbet görünce herkes o ürüne yöneliyor. Ancak üretim fazla olduğu içinde fiyatları anormal derecede düşerek zarar ediyor. Bunu geçen yıl yaşadık. Bu noktada hükümet çiftçinin elinde kalan patates ve soğanı alarak hem çiftçiyi korudu hem de ihtiyaç sahiplerini sevindirdi.''

Çiftçi 20 kuruş kazanırken market 2 lira kazanıyor

Destici, tarladan markete fiyat farkının çok fazla olduğunun altını çizdi. Çiftçinin ürettiği domatesten 20-30 kuruş kazanırken marketin 2-3 lira kazanmasına tepki gösterdi.

Hükümet yeni adımlar atmak zorunda

Hükümetin seçimden ayrı olarak hayat pahalılığının önüne geçmesi gerektiğini söyleyen Destici şu ifadeleri kullandı;

''Fiyat artışlarına dur demek, bu fiyatları denetlemek hükümetin birinci görevlerindendir. Bu konuda yapılan çalışmalar var ancak yetersiz kalıyor. Bakanlık tarafından marketlerin açılması güzel bir adım ancak yetersiz. Daha büyük adımlar atılmalı.''

Ankara Masası

http://ankaramasasi.com/haber/1067930/bbp-genel-baskani-desticiden-fiyat-artislarina-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.