Prof. Dr. İbrahim Aydın'dan eğitimde yeni sistem önerisi

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Aydın, ​mesleki ve halk eğitim ağırlıklı sisteme geçilmesi gerektiğini yazdı.

HM
Haber Merkezi Editör
YAYINLAMA
31 Ekim 2021 11:05
GÜNCELLEME
31 Ekim 2021 11:31
Prof. Dr. İbrahim Aydın'dan eğitimde yeni sistem önerisi
HM
Haber Merkezi Editör

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Aydın, Türkiye gazetesinde kaleme aldığı yazıda eğitimle ilgili dikkat çeken öneride bulundu.

Aydın, eğitimin kişileri hem toplumun ve çağın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yetiştirmek, hem de bireyleri mutlu edecek meslekler kazandıracak bir fonksiyona sahip olmak zorunda olduğunu belirtti.

Aydın, yeni dönemle ilgili "Bu toplumun valiye, kaymakama, bilim insanına ihtiyacı olduğu kadar, berbere, kuaföre, çiftçiye, sıvacıya, tesisatçıya da ihtiyacı var. Türkiye’nin sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürmesi için, akademik ağırlıklı eğitimden, mesleki ve halk eğitim ağırlıklı eğitime geçilmesi gerekiyor."ifadelerini kullandı.

"Başarısızlığına ve mutsuzluğuna yol açmaktadır"

"Öncelikle toplumdaki, "başarılı, mutlu olma ve toplumda yüksek bir sosyal statü kazanma" ile "beyaz yakalı olma"nın eş değer olduğu fikrini değiştirmemiz gerekiyor." diye yazan Aydın şöyle devam etti;

Eğer öyle olsaydı, sadece zenginler ve yüksek mevkilerdeki devlet memurları mutlu olur, toplumun geriye kalan kısmı da mutsuz olurdu. Hâlbuki nice ilkokul, ortaokul ve lise mezunu insanlar, kendi işlerini kurup başarılı olmakta, iyi paralar kazanmakta ve mutlu olabilmektedirler.  Toplumları bir insan vücudu gibi düşünmeliyiz. Vücudumuz farklı unsurlardan oluşur. Bunların her birinin görevi farklı ve hepsi de vücudumuz için değerlidir. Bütün aileler de için çocukları değerlidir. İnsanlar, çocuklarını toplumun beyin, kalp gibi önemli mevkilerinde olmasını istiyor. Ancak, çocuğun becerisi ve yeteneği farklı olabilmektedir. Çocuğunu “beyin” olmaya zorlayan aile, gerçeği kabullenmemekte, sonuçta evladının başarısızlığına ve mutsuzluğuna yol açmaktadır.Toplumun valiye, kaymakama, bilim insanına ihtiyacı olduğu kadar, berbere, kuaföre, çiftçiye, tesisatçıya da ihtiyacı vardır. Bir tarafta akademik eğitimini tamamlamış milyonlarca işsiz insanımız varken, diğer taraftan çırak, kalfa, usta, işçi ve tekniker açığımız mevcuttur. Çevremizde eğitim seviyesi düşük, ancak meslek sahibi olup, kendi işini kuran, memura göre çok iyi geliri olan insanlar hiç de az değildir. Toplumdaki bu yanlışta ısrar sürerse, çok kısa bir süre sonra, söküğümüzü dikecek terzi, musluk contasını değiştirecek tesisatçı bulamayacağız.İşte bu sebeple, kişilerin ilgi ve yetenekleri ile toplumun ihtiyaçlarını örtüştürecek meslekleri kazandıran eğitim sistemine geçmemiz gerekiyor. Eğitimdeki büyük değişim için toplumdaki fertler, aile ve veliler ikna edilmeli. Bunun için de, basın-yayın, TV ve sosyal medya ile güçlü bir kamuoyu oluşturmalıdır.

"Öyleyse hemen değişim"

Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer'in teknik eğitimden gelmesinin bir avantaj olduğunu belirten Aydın " Günümüzdeki hâkim medeniyetin temsilcileri olan ülkeleri yakalamak ve aramızdaki mesafenin daha da artmaması, aksine kapanması için acele etmemiz gerekiyor. 2023 hedefini ıskalasak bile, 2053 ve 2071 hedeflerini tam isabetle vurmalı, bu aziz millete, hak ettiği “lider devletin müreffeh vatandaşları olma” onurunu yaşatmalıyız.Mevcut Millî Eğitim Bakanımız sayın Prof. Dr. Mahmut Özer’in teknik eğitim uzmanı olmasını, akademik eğitimden halk eğitim ve mesleki eğitim ağırlıklı bir sisteme geçiş için önemli bir avantaj olduğu şeklinde değerlendiriyorum. Değişim ve dönüşüm için zaman kaybına tahammülümüz yok. Öyleyse hemen değişim..." ifadelerini kullandı.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa