Prof. Dr. Vural Kavuncu koronadan korunmanın yollarını açıkladı

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, kurallara uymanın alternatifinin kapalı kalmak olduğunu söyledi.
Büşra Bayrak
|
25 Ağustos 2020, Salı - 20:55
Prof. Dr. Vural Kavuncu koronadan korunmanın yollarını açıkladı

Prof. Dr. Vural Kavuncu, Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını canlı yayında cevapladı.

Bazen en tehlikeli yerin en güvenli, en güvenli zannedilen yerin de en tehlikeli yere dönüşebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kavuncu, bunu yoğun bakım örneği üzerinden açıkladı.

Prof. Dr. Vural Kavuncu, sağlık personelinin yoğun bakım ünitesinde kusursuz tedbirler sebebiyle güvende kalırken sosyalleştikleri hastane ortak alanlarının çok daha riskli olabileceğine dikkati çekti.

Bu yüzden virüsün bulaşma riskini en aza indirecek basit ama etkili önlemler alındığını hatırlatan Prof. Dr. Kavuncu, bunlara uymanın ödülü, ihlal etmenin ise  yüksek bir maliyeti olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Vural Kavuncu, toplumun, özellikle sağlık personelin fedakarlığına gözlerini kapamamasını istedi.

Ailelerinden uzakta, insan üstü bir gayretle ve risk alarak çalışan sağlık personelinin görevini adeta bir ibadet anlayışıyla yaptığını belirten Prof. Dr. Kavuncu şunları söyledi:

“Şimdi böyle bir sağlık çalışanı düşünelim. gece bütün gün nöbet tutmuş nöbetten çıkıyor evine gidiyor fakat evinde kendisinin önünde bir düğün davetiyesi var veya bir eğlence davetiyesi var. Yani bir komşusu veya bir tanıdığının orada çok hiçe sayan bir şekilde kuralları ve kendi sağlık kültlerini önemli derecede artıracak şekilde bir eğilim içinde olduğunu görüyorum. Siz düşünün bakalım yani bu sağlıkçı bu ikilem arasında nasıl bir duygu duygularını yaşayabilir. Yani bu noktada bir toplumun aslında bu konudaki duyarlılığının az olduğunu hala bu noktada yeterli hassasiyeti göstermediği kanaatini taşıyoruz. Yani bazı şeyler anlaşılabilir örneğin iş yükümüz var işte ofislerimiz var  öğretmen işe gidiyor ve belirli noktadalar da risk alarak işte fırıncı veyahut bir hizmet veren sektörde yani arabamızı tamir ediyor. yani bu belirli riskleri alarak belirli kurallara uyarak toplum içinde olanları onu anlayabiliriz. Ya peki kafede yani yan yana durup hiçbir şeyi yok sayan sayarcasına 10 kişi bir arada sohbet ediyorsa ya da hala bir sünnet eğlencesi bir kına eğlencesi bir mevlit veyahut buna benzer bir toplu tören yapılıyorsa bunu nasıl açıklayacağız nereye koyacağız. Yani vazgeçilebilir şeyler bunlar. Biz bir vatandaş olarak demiyoruz ki insan evlenmesin sünnet yapmasın bunların hepsini yapabilir ama gelin düğün yani topluluk törenlerini ertelesinler. bugün olağanüstü bir durumdayız ve bu noktada  sağlıkçıların verdiği emekleri de biraz hissetsinler sağlık sistemi üstüne binen yükü de hissetsinler.”

Prof. Dr. Vural Kavuncu, dünyada hasta sayısının 24 milyona yaklaştığını, 1 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini belirterek, Türkiye’nin de vaka artışlarıyla karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

“Şu an  yeni bir pik, yeni bir alevlenmeyle karşı karşıyayız.” diyen Prof. Dr. Vural Kavuncu şöyle devam etti: “Psikolojinizi, sorununuzu ve ekonomik olarak ihtiyaçlarınızı anladık. Bir esnafın dükkanının kapalı olmasının ne anlama geldiğini bir öğrencinin okula gidememesinin eğitim eksikliği ya da ona verdiği bir takım psikolojik sorunları anladık. Bunlara çözüm olarak size bir normalleşme süreci sunuyoruz. bir alternatif sunuyoruz. Bu alternatif kurallara uyarak yeni bir yaşamdan bahsediyoruz. Şimdi bunun alternatifi nedir bunun alternatifi tamamen kapalı kalmaktır. İşte sokağa çıkma yasaklamalarını hatırlayın. Daha 2-3 ay öncesinde bunların geri gelmesi esnafların dükkan açamaması,  sokaklara çıkılamaması, işte 18 yaş altının çıkmaması 65 yaş üstünün çıkmaması bugünleri biz hep yaşadık”

http://ankaramasasi.com/haber/109566/prof-dr-vural-kavuncu-koronadan-korunmanin-yollarini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.