Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 87. yılı kutlu olsun!

Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden olan kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 87. yıl dönümü. Yasanın kabulü ile kadınlara verilen bu hak her yıl "Kadın Hakları Günü" olarak kutlanmaktadır.​
Ankara Masası
|
05 Aralık 2021, Pazar - 14:50
Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 87. yılı kutlu olsun!

5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi.

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nin en önemlilerinden birisidir.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçilme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.  

1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye, sanattan spora kadar hayatın her alanında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam etmektedirler. 

5 Aralık 1934 tarihinde "Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı" veren yasanın kabulü ile her yıl "Kadın Hakları Günü" olarak kutlanmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleri

-Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.

-Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.

- Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde, Anadolu köylü kadınının üstünde kadın mesaisi zikretmek imkânı yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim' diyemez.

- Türk kadını, bu kere de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Uygar memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetki ve başarıyla kullanacaktır.

http://ankaramasasi.com/haber/1157568/turk-kadinina-milletvekili-secme-ve-secilme-hakkinin-verilmesinin-87-yili-kutlu-olsun
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.