TZYMB Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal: Çiftçilerin durumu iyi değil

Tarım ve hayvancılığın zorlukları hakkında Ankara Masası'na konuşan Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Başkanı Mehmet Ali Ünal, kuraklık nedeniyle su isteyen ürünlerin tarımında azalmalar olacağını söyledi.
Zeliha Demirci
|
09 Aralık 2021, Perşembe - 17:54
TZYMB Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal: Çiftçilerin durumu iyi değil

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Başkanı Mehmet Ali Ünal, son dönemde tarımsal giderlerdeki artışlar nedeniyle zorluk yaşayan üreticilerle ilgili Ankara Masası'na konuştu.

Mehmet Ali Ünal, "Üretim bir süreç. Siz hayvanı ahıra koyarsınız, belli bir yaşa geldikten sonra süt vermeye başlar, doğum yapar. O zamana kadar siz birçok masraf yaparsınız. Üreticiler malını satar daha sonra piyasaya etki edeceği bir durumları yok. Sattıkları fiyata mahkumlar. Onların ayrı olarak ele alınması lazım. Durumları hiç iyi değil. Önlerini görmeleri lazım. " ifadelerini kullandı.

"Uzmanların hesapları ilgili kurumların önüne koyması lazım"

Üreticilerin yoğun baskı altında olduğunu söyleyen Mehmet Ali Ünal, "Üreticilerin ayrı ele aldıktan depoları, paketleme merkezlerini mobil sistemle takip edersek kaçakları ve aşırılıkları önleyebiliriz. Tarım piyasalarındaki oynaklık daha fazla. Devletimizin regüle edici kurumlarla piyasaları dengelemesi lazım. Eskinden hayvan üreticileri bir tane damızlığının elinde kalmasını isterdi artık o bile zor. Uzmanların hesapları ilgili kurumların önüne koyması lazım. Üreticilerimiz yoğun baskı altında. İnsanlarımıza net rakamlarla güven verilmesi, ‘devam edin, biz arkanızdayız’ denmesi lazım." şeklinde konuştu.

"Kuraklık nedeniyle buğday ve arpa ekilmiyor"

Çiftçilerin kuraklık nedeniyle mercimeğe ve nohuta ağırlık verdiğini belirten Ünal, "Şu an güz ekimleri bitti. Çiftçilerimiz de kendilerine çıkış yolları arıyorlar. Bize bölgesel olarak haberleri geliyor. Kuraklıktan dolayı suyu ve gübreyi az isteyen bitkilere yöneldiler. Artık mercimeğe ve nohuta ağırlık veriyorlar. Ama bizim buğday ve şeker pancarı gibi vazgeçilmezlerimiz var. Türkiye’de iklimle alakalı olarak her şeyi üretemeyiz ama ana ürünlerimiz var. Kuraklık nedeniyle buğday ve arpa ekilmiyor. Önümüzdeki sene bunların ekimi azalacak." dedi.

"Çiftçilerin gübre almaya gücü yetmiyor"

Ünal şöyle devam etti: "Çiftçinin bu ürünlere konulacak gübreyi almaya da gücü yetmiyor. Yetkililerin devreye girmesi çok önemli. Ben gübre alamıyorsam, faizsiz ya da düşük faizli kredi alabilmem lazım. Çiftçinin maliyet ve girdi enflasyonu var. Girdilerin artış enflasyonunun hesaplanması lazım. Genel enflasyonla değil çiftçinin kendi enflasyonuyla gübre ve mazot desteklerinin verilmesi lazım."

http://ankaramasasi.com/haber/1167659/tzymb-genel-baskani-mehmet-ali-unal-ciftcilerin-durumu-iyi-degil
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.