Erol Dündar: "Alkol fiyatlarındaki artış sahte üreticilerin iştahını kabartıyor"

Sahte alkol ölümlerinin artmasının ardından Ankara Masası’na konuşan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, “Biz devletten yaptırım istiyoruz. Saat 22’den sonra bira satmanın cezası 320 bin lirayken kaçak alkol satan kişiler 3 bin 550 lira ceza ile gönderiliyor” dedi.
Zeliha Demirci
|
22 Aralık 2021, Çarşamba - 16:10
Erol Dündar: "Alkol fiyatlarındaki artış sahte üreticilerin iştahını kabartıyor"

Türkiye genelinde sahte alkole bağlı ölümlerin artması sebebiyle dikkatler tekel bayilere yöneldi. Konuyu Ankara Masası’nda değerlendiren Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, “Alkol fiyatlarının aşırı yüksek olması ve piyasadaki talebin fazla olması sahte üreticilerin iştahını kabartıyor. 70’lik rakı 175 lira değil de 75 lira olsa insanlar sahte alkole yönelmez.” şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde 49 bin tekel bayi içinde yüzde 1 oranında esnafın sahte alkol sattığını belirten Dündar, “Yazın İstanbul’da 30-40 yabancı uyruklu insan kendi yaptıkları alkolden öldüler. Merdiven altı üretimlerden ve internetten alanlar da var. Yıl içinde de bu ölümler oluyor maalesef keşke olmasa ama yılbaşına yakın tüketim arttığı için gündeme geliyor. Küçük esnafın müşterisini zincir marketlere yönlendirmek için hortlatılıyor haberler.” ifadelerini kullandı.

"Kaçak alkol satan kişiler 3 bin 550 lira ceza ile gönderiliyor"

“Birçok müşteri zaten sahte olduğunu bile bile alıyor” diyen Erol Dündar, “Pet şişeyle alınan alkolün orijinal olma şansı mümkün değil. Freeshop adı altında alanlar da var. Halbuki pasaportluyla gelen insanların gümrükten sadece 1 litrelik alkol alma hakkı var. Kendisine mi alır, ticareti için mi alır? Ticaret için ülkeye gir-çık yapmak maliyet gerektirir. Freeshop diye kaçak satanlar var. Biz devletten yaptırım istiyoruz. Mesela Kabahatler Kanuna göre saat 22’den sonra bira satmanın cezası 73 bin ile 320 bin lira arasındayken kaçak alkol satan kişiler 3 bin 550 lira ceza ile gönderiliyor. Bizler ruhsatlı, vergili ürünümüzü sattığımız zaman bize korkunç rakamlarla cezalandıran devletimizden istiyoruz ki onlara daha ağır cezalar uygulasın, daha caydırıcı olsun. Kaçak alkol satan esnaf tespit edilirse de o esnaf 3 ayda bir denetlensin. Gerekirse ruhsatı iptal edilsin. Biz hiçbir esnafımızın yasa dışı ürün satmasından yana değiliz. Biz vergi mükellefi esnafız, kazancımızı yasal yollarla kazanmak istiyoruz. Devlet ne kadar zorlu koşullar dayatsa da biz bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

"Saf alkollü ürünler rahatlıkla satılıyor ve herkes kolayca ulaşabiliyor"

Alkollü ürün satan her esnafın ruhsatlı olması gerektiğine değinen Dündar, “Sahte alkol üreten esnaf çok nadirdir. O da kendi üretmiyor, dışarıdan alıyordur.  Etil alkolden ziyade metil alkolden kaynaklı ölümler gerçekleşiyor. Etil alkol en fazla mide bulantısı gibi geçici rahatsızlar verir. Metil alkol körlüklere ve ölümlere sebep verir. Etil alkolün satışı tekellerde satılmaz ama eczanelerde satılır. Biz yüzde 45 oranında alkolü olan içeceği satmak için devletten ayrı bir ruhsat alıyoruz, her yıl harcını ödüyoruz. Ama dezenfektan ürünleri hiçbir ruhsatı olmadan satılıyor. Bu tür saf alkollü ürünler rahatlıkla satılıyor ve herkes kolayca ulaşabiliyor. Devlet bu ölümlerin önünü kesmek istiyorsa, piyasaya sürülen etil ve metin alkolü kontrol etmek zorunda.” dedi.

Erol Dündar şöyle devam etti: “Biz dernek olarak katılığımız her platformda, bütün üyelerimize, ‘kesinlikle yasa dışı, halk sağlığına zarar verecek ürünler satmayın. Kaçaklara yönelmeniz diğer esnafları değersizleştiriyor’ diyoruz. Bizler günün sonunda evimize yasal yollarla ekmek götürmek istiyoruz.”

http://ankaramasasi.com/haber/1189340/erol-dundar-alkol-fiyatlarindaki-artis-sahte-ureticilerin-istahini-kabartiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.