Türk siyasetine damga vuran isim! Kamer Genç

Türk politikasının renkli ismi Kamer Genç 6 yıl önce yaşama veda etti. Türk siyasetçi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, 18, 19. dönemlerde SHP'den, 20. ve 21. dönemlerde DYP'den, 23. ve 24. dönemlerde CHP'den Tunceli milletvekilliği yapmıştı.
Ankara Masası
|
22 Ocak 2022, Cumartesi - 13:08
Türk siyasetine damga vuran isim! Kamer Genç

Ünlü siyasetçi Kamer Genç, Tunceli'ye 44, Nazımiye ilçesine 8 kilometre uzaklıktaki Ramazan Köyü'nde, tek gözlü bir evde 23 Şubat 1940'ta doğdu.

İstanbul'daki inşaatlarda amelelik yapan baba Ali Genç, oğluna “Kamer'' adını verdi. Yıllarca Türk siyasetine damga vuracak olan ve renkli anıları ile hafızlara kazınan Kamer Genç, ilkokulu köyünde tamamladı. Ardından ortaokul yılları ve baba mesleği amelelik geldi. İnşaatlarda tuğla döşeyip harçlığını çıkardı.

Fransa'da  eğitim aldı

Ankara'da parasız-yatılı Maliye Okulu'nun sınavlarına başvurup, kazandı. 1966'da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. İlk hedefi Danıştay'dı ve sınavı kazanan tek isim olarak, Danıştay Tetkik Hakimliği'ne atandı.

1974 yılında yurtdışı eğitim bursu sınavını kazanan Genç, 2 yıl süreyle Fransız Amme Enstitüsü'nde idari yargı eğitimi aldı. Milletvekili iken Fransız konuklarla yaptığı akıcı sohbetler, Paris'te öğrenip geliştirdiği Fransızcasının eseri oldu.

Ağa'nın kızıyla evlendi

Henüz üniversite yıllarında Tunceli'deki ağa kızı Sevim'i babasından istemiş ama olumsuz cevap almıştı. Danıştay'a tetkik hakimliği görevine başlayıp iş sahibi olunca, ikinci kez ağaya başvurdu. Kayınpeder pek gönüllü olmasa da Ankara Solfasol Köyü'nde öğretmenlik yapan Sevim Hanım ile evlendi. Seçkin ve Seçil isminde iki kızı oldu.

83'te veto yedi

12 Eylül darbesi sonrası Tunceli Valisi tarafından Danışma Meclisi'ne aday gösterilen Genç'in, 1983'te bağımsız milletvekili başvurusu ise askerler tarafından reddedildi. 12 Eylül sonrası kurucu Meclis olarak Danışma Meclisi oluşturulması kararlaştırılmıştı. Bu Meclis'in 40 üyesini askerler seçecek, 120 üye ise Valiler tarafından gösterilecek adaylar arasından belirlenecekti.  Dönemin Tunceli Valisi emekli general Hakkı Borataş, idari hukukçu olması ve yabancı dil bilmesi nedeniyle Tunceli üyesi olarak ilk sırada Kamer Genç'i aday gösterdi. Milli Güvenlik Konseyi de onay verdi. Ancak yeni Anayasa'ya ret oyu veren, idam cezasına karşı çıkan Genç, kısa sürede istenmeyen adam oldu. Kasım 1983'deki seçimlerde Tunceli'den bağımsız milletvekili adaylığına başvurdu, askerlerden veto yedi.

DYP'den girip kazandı

1991'DE yeniden milletvekili seçildi. O dönemde yaşanan Erdal İnönü-Deniz Baykal çekişmesinde, İnönü'nün yanında yer aldı. SHP-CHP birleşmesinden sonra CHP'nin başına gelen Baykal, 1995 seçimlerinde Genç'i aday göstermedi. Genç de Tansu Çiller'in DYP'sine geçti, Tunceli'den bu kez DYP adayı olarak seçildi. "Bu nasıl U dönüşü ?" diye soranlara "Ben DYP'nin sosyal demokrat kanadıyım" cevabını verdi.

Pankreas kanserine 76 yaşında yenildi

30 yıla yakın milletvekilliği yapan ve her sözüne de “Mesela bizim Tunceli'de” diye başlayan Genç, irticaya, yobazlığa, teröre ve bölücülüğe hiçbir zaman prim vermedi. FETÖ tehlikesine Meclis kürsüsünden dikkat çeken  isim oldu. 22 Ocak 2016 günü pankreas kanserine yenik düştü ve hayata veda etti. 15 yaşında çıkıp, 76 yaşında geri döndüğü köyünde toprağa verildi.

http://ankaramasasi.com/haber/1255585/turk-siyasetine-damga-vuran-isim-kamer-genc
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.