Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası : Yüksek enerji fiyatları etkili oldu

Merkez Bankası Ocak'ta yüzde 48'i aşan enflasyonla ilgili yaptığı değerlendirmede elektrik başta olmak üzere yüksek enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisine değindi. Raporda fiyat artışlarına en belirgin katkının enerji fiyatlarından geldiği belirtildi
Ankara Masası
|
04 Şubat 2022, Cuma - 10:39
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası : Yüksek enerji fiyatları etkili oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak ayında tüketici yıllık enflasyonundaki artışın alt gruplar geneline yayıldığını, bu gelişmeye en belirgin katkının da enerji fiyatlarından geldiğini belirtti. Perşembe günü açıklanan Ocak ayı enflasyon verilerinin ardından Aylık Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini yayımlayan TCMB, "Ocak ayında döviz kurları istikrarlı bir görünüm sergilerken, emtia fiyatları Omikron varyantına bağlı gerileme sonrasında tekrar güçlü bir artış göstermiştir" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak'ta yüzde 48'i aşarak 20 yıla yakın sürenin en yüksek seviyesine çıkan enflasyonla ilgili değerlendirmesini yayımladı.

Merkez Bankası değerlendirmesinde yıllık tüketici enflasyonundaki artışın alt gruplar geneline yayıldığını bu gelişmeye en belirgin katkının enerji fiyatlarından geldiğini belirtti.

Ocak ayında döviz kurlarının istikrarlı bir görünüm sergilediğini ifade eden TCMB emtia fiyatlarının Omikron varyantına bağlı gerileme sonrasında tekrar güçlü bir artış gösterdiğini söyledi.

Enerji enflasyonu vurgusu

Değerlendirmede enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekildi. Enerji enflasyonunun uluslararası petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, doğalgaz, şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde önemli ölçüde yükseldiğini söyleyen TCMB tüketici fiyatları üzerinde başta elektrik olmak üzere enerji maliyetlerindeki artışların ikincil etkilerinin de izlendiğine vurgu yaptı.

http://ankaramasasi.com/haber/1278832/turkiye-cumhuriyet-merkez-bankasi--yuksek-enerji-fiyatlari-etkili-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.