Elektrik faturalarında indirim için 4 formül

Vatandaşın ve esnafın tepki gösterdiği elektrik faturalarında indirim sağlayabilmek için hükümetin 4 formül üzerinde durduğu öğrenildi.
Ankara Masası
|
09 Şubat 2022, Çarşamba - 09:12
Elektrik faturalarında indirim için 4 formül

Ocak ayında yapılan zamların ardından yüksek gelen elektrik faturaları vatandaşı ve esnafı bir hayli zorladı. 

Muhalif partiler de konuyu gündemde tutarken, iktidar elektrik faturalarını düşürmek için formül arıyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, faturaların düşürülmesi için 4 formül üzerinde duruluyor.

Kulislerde ve sektörde konuşulan alternatifler şunlar:

1- Esnafa yeni tarife: Konutlardaki kademeli fatura gibi bir modelin esnaf için de söz konusu olabileceği ancak bunun tüketim üzerinden olup olmayacağı belli değil.

2- 210 KW’nin yükseltilmesi: Bir ailenin ortalam tüketim tutarı 230 kw olarak kabul görüyor. Bunun için 210 kw’lik sınırın 230 kw’ye çıkarılabileceği kulislerde dile getiriliyor.

3- Yüksek kademedeki zam oranının düşürülmesi: Bir başka alternatifin konutlarda ikinci kademeye getirilen yüzde 127’lik zam oranın düşürülmesi olduğu ifade ediliyor. Ancak dünyada enerji fiyatlarının yükseldiğini, geçen yıl 100 milyar liraya yakın destek verildiğini, zammın geri çekilme ihtimalinin zayıf olduğunu dile getirenler de var.

4- Dağıtım bedellerinin düşürülmesi: Enerjinin üretim tesislerinden çıkışı ile başlayan ve tüketim noktasına kadar ulaşmasını sağlayan şebekenin kullanım bedeli olarak tüketicilerden tahsil edilen dağıtım bedelinin düşürülebileceği de alternatifler arasında sıralanıyor.

KDV indirimi gündemde değil

KDV’ye yönelik çalışmalarda elektrikte indirim konusunun gündeme gelmediği öğrenildi. Elektrikte yapılacak bir KDV indiriminin her alanın girdisi olan bir mal ve hizmette oran indiriminin suistimale açık olduğu bu nedenle sıcak bakılmadığı belirtiliyor.

http://ankaramasasi.com/haber/1290964/elektrik-faturalarinda-indirim-icin-4-formul
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.