2 yıldır yapılmayan zamları devlet taşıyamaz hale geldi

AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, uluslararası enerji piyasalarındaki aşırı yükseliş sebebiyle devletin bir noktada bunu faturalara yansıtmak zorunda kaldığını söyledi.
Ankara Masası
|
22 Şubat 2022, Salı - 14:35
2 yıldır yapılmayan zamları devlet taşıyamaz hale geldi

Fatih şahin, Ankara Masası canlı yayınında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını cevapladı.

Şahin, 2 yıldır devam eden pandeminin tedarik zinciri ve arzda kırılmalara yol açtığını, bunun da fiyatları tüm dünyada yukarı çektiğini belirtti. 

2 yılda enerji fiyatları 2 ila 5 kat arttı

2020 yılında 42 dolar olan Brent petrolün varil fiyatı 100 doları bulduğuna dikkati çeken Şahin, aynı dönemde kömürün tonunun da 50 dolardan 275 dolara fırladığını, doğalgazda da benzer bir artış olduğunu vurguladı.

Şahin, devletin katlanan fiyatlar sonrası sübvansiyonları devlet tek başına taşıyamayacak hale geldiğini savundu.

Avrupa'da en ucuz doğalgaz Türkiye'de

Türkiye'in Avrupa ülkeleri arasında doğalgazın en ucuz ülke olduğunu anlatan Şahin, elektrikte de en ucuz 3. ülke olduğumuzun altını çizdi.

Fatih Şahin, "Enerji faturalarının asgari ücret içindeki payı 2002 de yüzde 45 iken bugün yüzde 13" iddiasında bulundu.

Şahin şunları söyledi:

 "Bunu da doğalgaz faturalarının altına yazmak lazım"

“Biz belki bunu çok iyi anlatamıyoruz. Ödediğimiz doğalgaz faturaları olması gerekenin 4'te 1'i. Faturanın yüzde 75'ini devlet ödüyor. Yüzde 25'ini biz ödüyoruz. Belki bunu da doğalgaz faturalarının altına yazmak lazım. 500 TL ödüyorsan bu fatura aslında 2 bin TL. 1.500 TL'sini devlet senin yerine ödüyor. Sen 500 TL'sini ödüyorsun. Daha da açıklamada yapabiliriz. Gönlümüz buna da razı değil. İnşallah bunu da daha düşürürüz. bunun da vatandaşlar tarafından bilinmesinin ben faydalı olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu küresel , ekonomik dalgalanma son bulur. Bütün dünya olarak bu salgının sebebiyet verdiği ekonomik dar boğazdan hep beraber çıkarız. Bütün bu faturaları daha aşağıya çekeriz. Faturalar yükseldi ancak bütün maaş artışlarında da çok ciddi bir yükselme söz konusu. Asgari ücrette tarih bir artışla yüzde 50'lik bir artış ile 4250 TL'ye yükseldi.”

AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Türkiye'deki enflasyonist ortamın bir süre daha devam edeceğini, ancak tüm kesimleri bu artışların etkisinden koruyacak sosyal politika ve desteklerin süreceğini bildirdi.

"Bir süre daha böyle bir enflasyonist ortamda yaşayacağız"

"Enflasyonist bir ortam var. Bir süre daha böyle bir enflasyonist ortamda yaşayacağımızı görebiliyoruz. Biz buna dönük tedbirlerimizi de alıyoruz. Ama her zaman özellikle dar gelirli vatandaşlarımızı, bütün toplumsal kesimleri enflasyona karşı koruduk, bundan sonra da korumak için gerekli tedbirleri alacağız. Bundan sonraki artışlar da bu oranlarda olacak. Enflasyonun üzerinde artışlar söz konusu olacak. Gerekli tedbirleri bundan sonra da almaya devam edeceğiz.”

http://ankaramasasi.com/haber/1319050/2-yildir-yapilmayan-zamlari-devlet-tasiyamaz-hale-geldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.