Prof. Dr. Hakan Oğuztürk maskeler çıkacak ve vakalar azalacak

Havaların ısınmasıyla beraber virüsünde bulaşıcılığını yitireceğini ifade eden Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, maske zorunluluğunun kaldırılabileceğini söyledi. Oğuztürk, Ankara'da artış gösteren vaka sayılarının mart ayında düşeceğini sözlerine ekledi.
Ecem Çetin
|
22 Şubat 2022, Salı - 16:25
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk maskeler çıkacak ve vakalar azalacak

Artan koranavirüs vaka sayıları insanları endişelendirmeye devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakaların iki hafta içerisinde düşeceğini ifade etti.  

Bakan Koca'nın açıklamalarının ardından, Türkiye genelinde koronavirüsle mücadelede mart ayıyla birlikte yeni bir normalleşme sürecine girileceğini iddia edildi.

Maskeler ne zaman çıkarılacak? Vakalar düşecek mi? Havaların ısınması virüsü nasıl etkileyecek? Bu soruların cevaplarını Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Ankara Masası'na verdi.

"Omicron varyantı şiddetli bir sıkıntı oluşturmuyor"

Akla ve mantığa uygun şekilde kısıtlamaların kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Oğuztürk "Avrupa'nın birçok ülkesinde kısıtlamaların kaldırılması, kısmi veya tam olarak kaldırılmasıyla ilgili bir süreç yaşanıyor. Danimarka'dan İngiltere'ye, Almanya'ya kadar tarihler verildi. Bir kısmında kısıtlamalar kaldırıldı, bir kısmında ise mart ayının başı ve ortası gibi kısıtlamaların kaldırılacağı ifade ediliyor. Türkiye'yi de Dünya'dan farklı düşünemezsiniz. Bir şekilde sosyal ve ekonomik bir düzenin devam edilebilmesi için sizin de akla, mantığa uygun kısıtlamaların kaldırılması şeklindeki bir süreci aktivite etmeniz gerekiyor. Şuan itibariyle omicron varyantı tabi ki yine bir şekilde insanları hasta ediyor ama genel anlamda çokta yoğun bir sıkıntı, şiddetli bir sıkıntı oluşturmuyor. Dünya'da da bu şekilde baskın bir varyant olarak devam ediyor." dedi. 

Maskeler ne zaman çıkacak?

Havaların ısınmasıyla beraber açık alanlarda maske zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini söyleyen Oğuztürk "Şuan ülkemizde maske ile ilgili karalar konusunda Bilim Kurulu'nun muhtemelen bu hafta açıklaması olacağı söyleniyor. Benim şahsi görüşüm, şubat ayında kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilgili bir gelişme olmaz ama mart ayından sonra havaların biraz daha ısınmasıyla açık alanlarda maskenin takılma zorunluluğunun olmayacağı bir süreç bizi bekliyor olabilir. Ama kapalı alanlarda hele de toplu bir şekilde insanların kalabalık oluşturduğu alanlarda maske takılmasının bir süre daha devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Kalabalık ortamlarda çok hızlı yayılım gösteren bir varyant ile karşı karşıyayız. Kapalı alanlarda maske takılmazsa ciddi bir vaka sayısının havaların ısınmasıyla beklenecek düşme durumunun da çokta bizim istediğimiz düzeyde düşmeme riskini karşımıza çıkarabilir. Şahsi kanaatimce mart ayından itibaren havaların biraz daha ısınmasıyla insanlar daha fazla açık alanlarda vakit geçirecekler ve bu açık alanlarda virüsün bulaştırıcılık özelliği de biraz daha azalacak. " şeklinde konuştu.

"Bir esneme durumu söz konusu"  

İnsanların açık alanlarda vakit geçirmesiyle birlikte virüsün bulaşıcılık özelliğinin azalacağını belirten Oğuztürk "Virüsün yaşamına artı ya da eksi sıcaklığın çok fazla bir etkisi olmadığını öğrendik ama, havaların ısınması bize şöyle bir fayda sağlayacak, insanlar açık alanlarda daha fazla vakit geçirecekler. Şuan havalar soğuk ve insanlar çaresiz kapalı alanlarda uzun süre vakit geçiriyorlar. Bu da virüsün yayılmasına maalesef pozitif katkı sağlıyor. Ama açık alanlarda insanlar daha çok vakit geçirince virüsün bulaştırıcılık özelliği de insanlar üzerinde daha da azalmış olacak. Yoksa virüsün kendisinin havaların ısınmasıyla ilgisinin azalması gibi bir durum söz konusu değil. Bizim bu anlamda çok fazla kalabalık olamayacak bir durum söz konusu ise, büyük ihtimalle mart ayından sonra açık alanlarda maske takılmasıyla ilgili bir esneme durumu söz konusu olabilir. Ama kapalı alanlarda maske takılması sürecinin bir süre daha devam ettirilmesi gerektiğine inanıyorum ben." ifadelerini kullandı. 

Ankara' da vakalar ne zaman düşecek?

Oğuztürk, Ankara'daki yükselişlerin mart ayı itibariyle düşeceğini ifade ederek "Sağlık Bakanı, İstanbul'daki vakaların düşmesiyle doğru orantılı bir süreci insanlarla paylaştı. İstanbul'da vakaların düşme eğilime girdiğini hep birlikte gördük. Oradaki benzer özelliklerde Anadolu'nun diğer şehirlerinde 2-3 hafta sonra karşımıza çıkıyor. Ankara'daki yükselişinde mart ayı itibariyle bir düşüş sürecine geçeceğini düşünüyorum. Şimdi ki durumun benzeri daha önce yaşandı. İstanbul'da vaka sayıları azaldıktan bir süre sonra, o pik dönemlerinde de buna benzer son uçlar karşımıza çıkmıştı. İstanbul'da düşmeye başladıktan 2-3 hafta sonra diğer şehirlerde de aynı şekilde de bir düşüş eylemi karşımıza çıkmıştı. Büyük ihtimale de bu süreçte de aynısı yaşanacak gibi.. Ankara'da da yükselişlerin mart ayı itibariyle bir düşüş trendine girebileceğini düşünüyorum." diye belirtti

http://ankaramasasi.com/haber/1319272/prof-dr-hakan-oguzturk-maskeler-cikacak-ve-vakalar-azalacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.