Nedim Yamalı'dan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e gelen eleştirilere yanıt

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'in eskiye dönüş olmadığını belirtirken "Raydan çıkan Türkiye'nin tekrar raya oturtma çabası" dedi. Yamalı, eşit söz hakkının eşit dağılım anlamına gelmeyeceğini söyledi.
Ankara Masası
|
09 Mart 2022, Çarşamba - 12:40
Nedim Yamalı'dan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e gelen eleştirilere yanıt

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in konuğu olan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı, 6 muhalefet partisinin ortak mutabakatı sonucu açıklanan Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş metnine ilişkin gelen  eleştirilere yanıt verdi.

Çalışmaları " Raydan çıkan Türkiye'nin tekrar raya oturtma çabası" olarak niteleyen Yamalı "Bu çalışma iktidar cephesinde büyük bir tedirginliğe neden oldu. Yapılan açıklamalar bu tedirginliğin eseri. Bu eskiye dönüş değil. Raydan çıkan Türkiye'nin tekrar raya oturtma çabası. Türkiye 150 yıldır iyi bir Meclis'e ulaşma çabası içerisinde. Bu konuda çok mesafe aldı, çokta badireler atlattı, bedeller ödedi. Türkiye'nin Parlamenter Sistemi'nde 1961 Anayasası'ndan kaynaklanan bazı sorunlar vardı. 12 Eylül'den kaynaklanan vesayetçi yaklaşımlar. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem üzerindeki vesayeti ortadan kaldırıp çıkan bir sistem. Bugün AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın varlığı Parlamenter Sistem'den dolayı. Türkiye'de Parlamenter Sistem olmasaydı ne AK Parti gibi parti ortaya çıkardı ne de Sayın Erdoğan olurdu. Kendisi zaten Parlamenter Sistem ve bunun içindeki mücadelelerden ortaya çıkmış bir kişi." diye konuştu.

" Bunlar hiç konuşulmadı"

Partililer arasında milletvekili pazarlığı olup olmadığı sorusuna ise "6 parti içinde eşit söz hakkı var eşit dağılım olmaz" diye cevap veren Yamalı şöyle devam etti;

Türkiye’deki siyasi geçmişimizde 3 temel damar var. birisi demokratik sol, birisi milliyetçi ulusalcı kanal,  biri de dindarların muhafazakarların oy verdiği siyasi partiler.  Biz eşit bakış derken bunu kastediyoruz. 400 vekil olacaksa 400 vekili 6’ya bölelim böyle şeylerle uğraşmıyoruz. Realitelerin farkındayız. Bizim söylediğimiz eşit söz hakkı şu; bir sene sonra yapılacak seçimlerde kesinlikle iktidar kazanmayacak. Biz herkesin kazandığını hissettiği, kimsenin kaybetmediğini düşündüğü bir yapı ortaya çıksın istiyoruz. Cumhur İttifakı kaybetti, diğeri kazandı olsun istemiyoruz. Kazananlara bakıldığı zaman burada burada bu da var, benim düşüncemde yeni yapıda temsil ediliyor, kazanılmış haklarımız kaybedilmiyor, bu haklarımda bir problem çıkmayacak. Türkiye’deki herkesin kazandığını düşündüğü bir yapı ortaya çıksın istiyoruz. Bunun çıkmasını istediğimiz içinde eşit söz hakkı, her siyasi kanadın, her yapının temsil edildiği bir yapı ortaya çıksın istiyoruz. Bu siyaset olarak ayrı bir iş, senin kaç vekilin var bu ayrı bir iş. Vekil sayıları burada önemli değil. Bunlar hiç konuşulmadı.

http://ankaramasasi.com/haber/1351385/nedim-yamalidan-guclendirilmis-parlamenter-sisteme-gelen-elestirilere-yanit
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.