Koca: "şu anki şartlarda salgın kontrol altında 2. dönem stratejisi kontrollü hayat"

Ankara Masası
|
13 Mayıs 2020, Çarşamba - 19:43

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısındaydı. Koca, "Şu anki şartlarda salgın kontrol altında. 2.dönemin stratejisi kontrollü sosyal hayattır. Yeni hayatımızda kuyruklar olmamalı. Bana bir şey olmaz sözünün üstü çizilmeli " dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans aracılığıyla katıldığı Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde birinci dönemini tamamladığını hatırlatan Koca, "şu anki şartlarda salgın kontrol altında. 2.dönemin stratejisi kontrollü sosyal hayattır. 10 Mart'tan itibaren uygulanan filyasyonla tedbir ve tedavi birbirini tamamladı. İlk 4 hafta olayın seyrini 83 milyon birlikte değiştirdik. 29 Nisan'da günlük test sayısı  43 bin 498'e çıktı. Yeni hasta sayısı azaldı" diye konuştu.

Kritik uyarılar
Koca çok tartışılan AVM kuyruklarını da hatırlatarak, "virüsü taşıyan insanların tamamının hastanede ya da evde izolasyon altında olduğunu düşünmek tehlikelidir. Virüs dünyada hareket halinde olacaktır. Salgın hastalıklar fırsat tutkunudur. Bu fırsatı tanırsak bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir. Bir pandemi sürecindeyiz. AVM kuyruğuna girmek, pazar kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Çok sağlıklı, belirti göstermeyen biri size hastalık bulaştırabilir" dedi.

Koca sözlerine şöyle devam etti:
"Mücadelemizin ikinci dönemindeyiz geldiğimiz nokta o kadar umut verici ki sanayi bölgelerinde test laboratuvarları açıyoruz. Eski günler tam olarak geri dönmüyor. Salgın bir hayat biçimi getirdi. Bugün müzik grupları konserleri internetten veriyor. Büyük kurumların toplantıları video konferansla yapılıyor. Bu dünya Vuhan öncesi dünya değil. Yeni normaller keşfediyoruz. Salgını yeneceğiz ama virüsle savaşırken ondan yeni şeyler öğreniyoruz.

Kalabalık kuyruklar, AVM kuyrukları, 3 kişinin yan yana oturduğu koltuklar olmamalıdır.  Bu mücadelenin profesyonelleri kontrollü sosyal hayatı ikinci dönemin stratejisi olarak görmekteyiz. Maske ve sosyal mesafe kurallarına bugüne kadar olduğundan çok daha sıkı uymak gerekir.  

Virüsün bulaşma kabiliyeti yüksektir. Kontrollü sosyal hayat riskli ortamlardan uzak durmak, günlük hayatımızı da riski minimalize edecek şekilde düzenlemektir. 

Bayramda yasak var mı?
Koca gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma kısıtlamasının olup olmayacağına ilişkin bir soruya yanıt veren Koca, "Bu bir hükümet kararı. Salgının seyri bunda etkili olacak. Şu anda Bilim Kurulu'nun gündemine gelmedi. Şu anda net bir durum yok" dedi.

Bakan yabancı turistlere yönelik bir tarama olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise, "özellikle sezonun açılmasıyla tedbirlerin nasıl devam edebileceği ile ilgili plan yapıldı. Turizm Bakanlığımız ile geliştirdiğimiz yaklaşımlar oldu. Bayramdan sonra kontrollü olmak kaydıyla yurt dışından gelişleri test yaparak götürme eğilimindeyiz. PCR testi ile bunları yapmak istiyoruz." yanıtını verdi.

Koca, Aile sağlığı merkezlerinde çalışanlar için ek ödeme yapılıp yapılmayacağı konusunda da, "Bununla ilgili ben özellikle Mart - Nisan - Mayıs aylarında ek ödeme yapılmaıs konusunda daha önce yapılabileceğini söylemiştim. Yapılma noktasında bir çalışma içindeyiz" dedi.

Yüzyüze sınav olmayacak
Bakan üniversitelerin 15 Haziran'da açılması konusunda ise, "Haziran'da hem LGS hem de YKS'nin yapılıyor olmasının bir hareketliliğe sebep olacağını düşünüyoruz. Yüz yüze finallerin yapılacak olmasının kaygı yaratacağı izlenimi oluştu. Yüz yüze yapılmadan, olabildiğince online sınavların yapılması yaklaşımına YÖK de aynı günde destek verdi. Yüz yüze yapılmaması kararı alındı. 2019-20 için yüz yüze sınavlar olmayacak" ifadelerini kullandı.

Koca muhalefetten pandemi hastanelerine gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise, "Bu hastaneleri çok amaçlı ve kalıcı hastaneler olarak düşünüyoruz demiştim. Biz özellikle deprem için, afetler için, salgın için hastanelerimiz var mı? Yeri geldiğinde bu anlamda pisti ile deprem ve afet döneminde de sizin kullanabileceğiniz hastaneler olarak kullanılıyor olacak. Bunu sadece pandemi dönemi hastanesi olarak düşünmedik. Sağlık turizmi için de kullanmak istiyoruz ve kullanabiliriz" dedi.

Camiler ne zaman açılacak?
Bakan camilerin açılması ile ilgili olarak da, "Doğrusu dünyada yer yer bazı uygulamaların olduğunu biliyoruz. Türkiye'de de salgının seyrine göre gündeme gelebilir. Önümüzdeki günler zannediyorum bu konu gündeme gelmiş olur. Tedbirli ve belli kuralları olmak kaydıyla hükümette gündem olmuş olur" açıklaması yaptı.

http://ankaramasasi.com/haber/13663/koca-su-anki-sartlarda-salgin-kontrol-altinda-2-donem-stratejisi-kontrollu-hayat
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.