Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü kutlu olsun!

Bir kahramanlık hikayesinin yazıldığı Çanakkale Zaferi'nin üzerinden tam 108 yıl geçti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları destansı bir başarıyla büyük bir tarihe imza attı.
Ecem Çetin
|
18 Mart 2023, Cumartesi - 09:50
Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü kutlu olsun!

Türk tarihine büyük bir destan olarak yazılmış ve Anadolu toprakları ve Boğazların Türkler 'in hakimiyetinde kalmasını sağlayan Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü. 

I. Dünya Savaşı esnasında 1914-1916 seneleri arasında gerçekleşen Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Muharebeleri, Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında gerçekleşmiştir.

İtilaf Devletleri, Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek amacı ile Rusya ile güveli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak için Çanakkale Boğazı’nı seçmiştir. Ancak Türk askeri büyük mücadele vermiş ve savaş İtilaf Devletleri’nin mağlubiyetiyle sonuçlanmıştır.

Yarbay Mustafa Kemal, askerlere şu tarihi emri verdi: "Size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir." 

25 Nisan 1915'te başlayan Çanakkale Kara Savaşları 7-8 ay devam etti. Atatürk ve komutasındaki Mehmetçik, Arıburnu, 1. Anafartalar, Conkbayırı ve 2. Anafartalar'da zafer üstüne zafer kazandı. Deniz zaferini, kara zaferiyle taçlandırdı.

Savaş sırasında iki taraf da büyük kayıplar vermiştir. Ancak bu zafer, Türk milleti için büyük bir önem taşımaktadır. I.Dünya Savaşı kaybedilmiş olsa da kazanılan Çanakkale Zaferi, Mustafa Kemal Atatürk, adını zaferle duyurmuştur 

Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkmış olduğu Kurtuluş Savaşı’nın ve milli mücadelenin önünü açmıştır. Bununla beraber Çanakkale Zaferi, Türk ulusunun bağımsızlık ve milli mücadele sembolü de olmuştur.

http://ankaramasasi.com/haber/1372504/canakkale-zaferinin-108-yil-donumu-kutlu-olsun
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.