Ali İhsan Yavuz: Cumhurbaşkanı 2028'de de aday

AK Partili Ali İhsan Yavuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2028 seçimlerinde de aday olabileceğini söyledi. Yavuz "Muhalefet korksun. 2028'e geldiğimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın bir kez daha aday olma ihtimali var." dedi
Ankara Masası
|
21 Mart 2022, Pazartesi - 11:49
Ali İhsan Yavuz: Cumhurbaşkanı 2028'de de aday

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı.

Yavuz,  2023 seçimlerinde aday olup olamayacağı tartışılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili 2028'de de aday olacağını söyledi.

Yavuz "Muhalefet korksun. 2028'e geldiğimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın bir kez daha aday olma ihtimali var." dedi

Anketler hakkında konuşan Yavuz "Biz erken seçim olmasın diye yeni sisteme geçtik. Ama faraza desek muhalefet kaçar. Öyle bir site var ki her seferinde AK Parti anketten kötü çıktı. Böyle değil bizim anketlerimiz. Sık sık anket yapan bir partiyiz. Sık sık anket sonuçları MYK'da paylaşılıyor ve Cumhurbaşkanımıza arz ediliyor. 

Bütün bu anketlere baktığımızda bizim durumumuz bir önceki seçimden daha kötü değil. Anketlerin üzerine bir de sokağın yansımasını koyduğumuzda şunu görüyorum: Cumhurbaşkanımızın oy oranı son seçimden daha düşük değil. " ifadelerini kullandı.

Yavuz'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Siz bu partiyle hangi işi nasıl yapacaksınız?"

(Muhalefetin 'bu çalışma antidemokratik' eleştirisi) "Bu türden bir değişiklik bütün partileri ilgilendireceğini göre, bütün partilerin içinde olduğu bir çalışma yapılamaz mıydı" diye bir sözünüz oldu. Türkiye'de ne yaparsanız yapın ona karşı çıkan bir muhalefet partisi var. Siz bu partiyle hangi işi nasıl yapacaksınız?

Hatırlarsanız 2010'dan sonra uzlaşma komisyonu kuruldu. Bütün partilerin oyları eşitti. Orada 59 maddede mutabakat oluştu. O maddelerin hayata geçirilmesine bile yanaşmadılar. 

Engin Altay, "İktidar partisi en doğru şeyi getirsek bile hayır deriz" diyor. Otursak bir asır geçse bile bir arpa boyu yol alamayız. 

Şu anda bütün partilerin katkı sağlayabileceği komisyon var. 

5 seçim kanunu dünyanın hiçbir yerinde yok

5 tane seçim kanunu var. Dünyanın hiçbir yerinde yok bu. 5 kanunun her biri aynı meseleyi tekrar edip duruyor. Madem böyle bir hazırlık yaptınız bunu neden getirmediniz? Onu getirsek Meclis'in gündemini kapatırız, çalışamaz uzun süre. 

Cumhurbaşkanımız, elzem konularda değişiklik yapılması direktifini verdi. Biz bir çalışma yaptık. Milliyetçi Hareket Partisi kendi içinde çalışmalar yaptı. Sonunda oturduk uzun uzun birlikte çalıştık ve mutabakat halinde bu metni hazırladık. Biz böyle bir teklif verdik ama bu teklif değiştirilebilir. Muhalefet öyle bir teklifle gelir ki yeni önerge durumu olabilir. 

Seçim barajı tartışması

Biz, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni kurgularken bütün bunları öngördük. Onun için ittifak süreciyle biz barajı sıfırladık. Şu anda TBMM'de temsil edilen parti sayısı 14. İttifakın içinde yer alan bir parti isterse yüzde 0,1 oy alsın barajı aşmış sayılıyor. Dolayısıyla ittifak içinde olan bir parti Türkiye'nin herhangi bir yerinde milletvekili çıkarabileceğini öngörüyorsa baraj gibi bir derdi yok. Bununla birlikte ittifak dışında olanlar parti için yüzde 10 var. İki ittifak var zaten. Bu iki ittifakın yüzde 10'u aşamaması diye bir şey yok. İlerleyen süreçte seçim barajı daha aşağı düşürülebilir. 

Sayın Genel Başkanların onaylarından geçen oran yüzde 7 şeklinde cereyan etti. Şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum: Baraj sebebiyle vekil çıkaramıyorum gibi bir mazereti olamaz hiçbir partinin. 

Küçük partiler barajın sıfırlanmasını istiyordu. Bazı bölgelerde bir parça daha güçlü olmaları mümkün. Eğer partiler bazı bölgelerde güçlüyse zaten ittifakla birlikte barajı aşıyor, o bölgeden de vekil çıkarıyor. Peki biz neyi ne yaptık? Dedik ki: Artık oylar büyük partilere yarıyor. Büyük parti deyince aklınıza ilk parti geliyor? Büyük partilerin işine gelen bir şeyi tersine çeviriyoruz. 

Bir eleştiri de şu: AK Parti kendi lehine bir sistem kurguluyor. AK Parti en büyük parti. Bizim artık oyumuz MHP'ye, onların artık oyu bizim partiye yarıyordu. 

http://ankaramasasi.com/haber/1375820/ali-ihsan-yavuz-cumhurbaskani-2028de-de-aday
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.