Ergin Kahveci: “Ayçiçek yağında kıtlık algısı oluşturarak kim vurgun yaptı?”

İyi Parti Tarın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, 300 liraya kadar çıkan ayçiçeği yağının bir anda 130-140 liraya düştüğünü belirterek, “İnsanlardaki kıtlık algısını kim oluşturdu? Bu vurgunu kim yaptı?” dedi.
Ankara Masası
|
22 Mart 2022, Salı - 15:30
Ergin Kahveci: “Ayçiçek yağında kıtlık algısı oluşturarak kim vurgun yaptı?”

Ergin Kahveci, Ankara masası canlı yayınında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

İnsanların ay çiçek yağı için 1 hafta boyunca marketlerde kuyruğa girdiğini hatırlatan Kahveci, sorumlu muhalefet anlayışıyla pozitif bir açıklama yaptıklarına işaret etti.

Kahveci şunları söyledi:

“Türkiye’nin 2,5 ay yetecek  ayçiçek yağı stoğu vardı”

“İnsanlar ayçiçeği için bir hafta kuyruğa girdi. Buna muhalefetten ilk pozitif açıklamayı yapan bendim. Söylediğimiz şuydu; Dünyadaki verilere göre TUİK'in değil. Biz dünyayı takip ediyoruz. Bizim stoklarımızda 249 bin ton ayçiçeği yağı vardı. TUİK dedi diye değil ya da ayçiçek yağı üreticileri dedi diye değil. ABD Tarım Bakanlığı gibi kurumlar. Bu kurumlar 1600'e yakın noktadan dünyada her gün analiz yapar.250 bin yon ayçiçeği yağı vardı. Bu yaklaşık 2,5 aylık bir stok. Hatta 2,5 aydan daha fazla stok karşılığıydı. Bu verdiğim veri 17 Şubat'la ilgiliydi.”

“300 liraya satılan yağ şuan neden 130-140 lira?”

“Bu insanları bu marketlere kim sürdü? Market kuyruklarına bu insanları kim soktu. Bu insanlardaki yokluk, kıtlık algısını kim oluşturdu? Bizim sorgulamamız gereken esasen bu. Ne oldu da 1 hafta, 10 gün sonra bütün raflar ayçiçeği yağı ile doldu. 300 liraya satılan yağ şuan neden 130 ile 140 lira arası.”

"Bu vurgunu kim yaptı?”

 “ İnanabiliyor musunuz bir ülkede 6 bin tonluk bir ayçiçeği yağı gemisi boğazdan giriyor, Mersin Limanı'na kadar canlı yayında takip ediliyor. Neredeyse topuk selamı ile takip ettik. 6 bin ton Türkiye’deki yağ ihtiyacının bir buçuk günlüğü bile değil. Bunu medyaya iyi anlatmadığımız için algı mekanizmaları çalıştırılıyor. Bu vurgunu kim yaptı?”

İyi Parti Tarın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, ayçiçeği yağı fiyatındaki aşırı dalgalanmanın sebebinin bu konuda yayın yapan gazeteciler olmadığını vurguladı.

Kahveci, “Bu sistemi kim yönetmedi, bundan kim para kazandı?” diye sordu.

http://ankaramasasi.com/haber/1377993/ergin-kahveci-aycicek-yaginda-kitlik-algisi-olusturarak-kim-vurgun-yapti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.