Et fiyatlarında daha da artış yaşanacak mı?

Kasap Bayram Kozan, dişi hayvan kesimi ve yağ fiyatları ile ilgili önlem alınmazsa et fiyatlarındaki daha da artışın kaçınılmaz olacağını söyledi. Kozan, dişi hayvan kesimi devam ettiği sürece her geçen gün et sıkıntısının devam edeceğini belirtti.
Ecem Çetin
|
28 Mart 2022, Pazartesi - 17:00
Et fiyatlarında daha da artış yaşanacak mı?

Artan maliyetler, üst üste gelen zamlar özellikle gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Birçok gıda sektöründe ürün fiyatlarına üst üste zam gelirken, et fiyatları da bu artışlarında payını altı.

En son Et ve Süt Kurumu kırmızı ete yüzde 48 zam yaparken, kırmızı et fiyatında büyük artış yaşandı.

Ankara Masası'nın konuştuğu Kasap Bayram Kozan, et fiyatlarındaki yükselişin yem fiyatlarındaki artıştan ve mazot fiyatlarındaki yukarı doğru dalgalanmadan kaynaklı olduğunu söyledi.

"Dişi hayvanlar kesildiği için artış oldu" 

Kozan, "Et fiyatlarının yükselmesinin sebepleri, bir ham madde olan hayvanlara verilen yem fiyatlarının yükselmesi ikincisi ise mazot fiyatlarındaki artıştan dolayı bu fiyatlar kaçınılmaz bir şekilde arttı. Üretimde, son yıllarda hayvancılıktan para kazanılmadığından dolayı, dişi hayvanlar kesildiğinden ve kesimi de çoğalmasından dolayı bir fiyat artışı oldu. Önlem alınmasa eğer daha da ileriye gidiyor " dedi.

"İleri ki zamlarla daha da karşı karşıya kalabiliriz"

Kozan daha sonra şöyle devam etti. "Dişi hayvanın kesiminde daha da önlem alınmazsa, kesim devam ederse, yağ fiyatları durdurulmazsa, hayvan fiyatları daha da yükselir bu gidişle. İleri ki zamlarla daha da karşı karşıya kalabiliriz. Devlet tarafından dişi hayvan kesimine engelleme ya da yasak gelmediği sürece zamanla daha da sıkıntılar olacaktır. İhtiyaçtan dolayı köylü, gidiyor dişi hayvanını kestiriyor. Dişi hayvan kesimi de olduğu sürece hayvan gebe kalmıyor bu sebepten üretimde olmuyor. Bundan dolayı da her geçen gün et sıkıntısı yaşanmaya devam edecek. İlerisi için bir felaket olmaz ama, dişi hayvan kesiminde ve yağ fiyatlarının artışında önlem alınması gerekiyor. Bu ikisi için bir çözüm olmadığı sürece fiyat artışı kaçınılmaz olacak. "

"İşlerin düşüklüğü oldu"

Artışlardan dolayı kar oranını düşürmek zorunda kaldıklarını belirten Kozan, "Maliyetlerden dolayı eski kazancımızı yapamıyoruz. Şuan da kıyma, 130 TL, kuşbaşı 139 TL. İşlerin düşüklüğü oldu. Et fiyatlarının artmasından dolayı günü kurtarmaya çalışıyor lokantalar. Yapmış olduğumuz kar oranını düşürmek zorunda kalıyoruz artıştan dolayı." ifadelerine yer verdi.

http://ankaramasasi.com/haber/1389573/et-fiyatlarinda-daha-da-artis-yasanacak-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.