Murat Kurum EKO İklim Zirvesi'nde ilk kez açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, mesajla katıldığı EKO İklim Zirvesi'nde yeşil ekonomi ve iklim değişikliğiyle mücadelede önümüzdeki süreçte atılacak 7 adımı ilk kez açıkladı.
Ankara Masası
|
30 Mart 2022, Çarşamba - 13:07
Murat Kurum EKO İklim Zirvesi'nde ilk kez açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla Ankara'da düzenlenen "EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı"nın açılış törenine bir mesajla katıldı.

Kurum mesajında, son 200 yıldır küresel çevrenin kirletilmesinin ve bilinçsiz tüketimin tabiata geri döndürülemez zararlar verdiğini söyledi. Eko sisteme verilen zararların afetlerin boyutunu arttırdığına dikkat çekti.

Türkiye'nin son dönemde birçok alanda atılım yaptığını belirten Kurum, bu başarının iklim değişikliğiyle mücadelede de ortaya koymak gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye için dönüm noktası oldu

İklim değişikliğiyle mücadelede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeşil kalkınma ve 2053 sıfır emisyon planını ortaya koymasının dönüm noktası olduğunu ifade eden Kurum "Türkiye bugün şeffaf katılımcı bir çalışmanın içerisindedir. Bunun en büyük nişanesi hiç şüphesiz Türkiye’nin ilk İklim Şurası’nı düzenlemesi olmuştur." dedi. Kurum, şuraya oldukça yoğun ilgi olduğununda altını çizerdi.

Atılacak 7 adım

"İlk kez bu buluşma vesilesiyle ekonomi ve iklim üzerinde öne çıkan özel sektörümüzün dikkatle beklediği 7 önemli başlığı sizinle paylaşmak istiyorum" diye Kurum şunları söyledi;

Birincisi, 2053 net sıfır si misyon hedefi için ihtiyacımız olan ulusal yeşil finans stratejini inşallah 2023 yılının sonuna kadar tamamlayacağız.

İkincisi, kamu, özel sektör ve akademisyenlerimizinden müteşekkir iklim finansman çalışma grubunu 2022 yılının ilk yarısı bitmeden kuracağız.

Üçüncüsü ise, iklim finans çalışma grubumuz sektörlerimizin ihtiyaç duyacağı, finansman ve teşviklere ilişkin kriterleri belirleyecek ve özel bir rehber hazırlayacak.

Dördüncüsü ise, yeşil kredi, yeşil fon, yeşil finansal kiralamaya dair uluslararası standartlarda uyumlu altyapıyı da inşallah 2024 yılı başına kadar kurmuş olacağız. 

Beşincisi ise, yeşil ve sürdürülebilir yatırımların finansmanını en yüksek seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bunun içinde yeşil tahvil, kira sertifikası ve diğer sermaye araçları piyasalarını ulusal çapta geliştireceğiz.

Altıncısı, iklim değişikliğinin etkilerine karşı kırılgan sektörlerimizi koruyacağız. Potansiyel tüm riskleri bu çerçevede belirleyeceğiz ve buna göre hareket edeceğiz.

Yedincisi, elde edilecek gelirlerde sanayicimizin temiz üretimlerini de destekleyeceğiz.

"Türkiye dünyanın yeşil ekonomi merkezi olacak"

Kurum sözlerini "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde iklim dostu ekonomi seferberliği başlamıştır. Türkiye bu seferberliği zirveye taşımak için yenilebilinir enerji, iklim dostu şehircilik gibi katma değeri yüksek sektörlere tüm gücüyle yönelmiştir. Türkiye güçlü altyapısıyla 2053’te dünyanın yeşil ekonomi merkezi olacaktır." şeklinde bitirdi. 

http://ankaramasasi.com/haber/1393114/murat-kurum-eko-iklim-zirvesinde-ilk-kez-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.