Çiftçinin gerçek ortağı Tarım Kredi 2,5 milyar TL’lik ürün alacak

Ankara Masası
|
14 Mayıs 2020, Perşembe - 15:09
Çiftçinin gerçek ortağı Tarım Kredi 2,5 milyar TL’lik ürün alacak

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz:" Bu yıl 2,5 milyar liralık ürün alım hedefi koyduk. Hedefin yaklaşık 1 milyar lirasını sözleşmeli üretimle sağlayacağız"

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, "Tarım Kredi olarak bu yıla yönelik 2,5 milyar liralık ürün alım hedefi koyduk. Bu da 3 milyon dekarlık alanda yetiştirilen 1 milyon 600 bin tonluk ürüne denk geliyor." dedi. 

Poyraz, "2020 yılı Sözleşmeli Üretim ve Ürün Değerlendirme" çalışmalarına ilişkin video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, sözleşmeli üretimle ilgili pilot uygulamalar başlattıklarını ve oldukça başarılı neticeler aldıklarını söyledi. Poyraz, "Yapmaya çalıştığımız şey, üretim ile tüketim pazarı arasında köprü olmak. Tüketim pazarını esas alarak ihtiyaç olan ürünlerin çiftçiler tarafından bir sonraki sezon ürettirilmesi konusu önemli, bizim uygulamaya çalıştığımız modelin püf noktası bu." diye konuştu.

Bu uygulama çerçevesinde son iki yılda sanayicilerle ciddi iş birliklerine gittiklerini anlatan Poyraz, şu anda kooperatif ürünlerinin 20 bini aşan market zincirinde satışa sunulduğunu belirtti. Meyve suyu sanayicileriyle yapılan protokol çerçevesinde, söz konusu kesimin ihtiyacı olan ürünleri çiftçilerden alarak firmalara verdiklerini kaydeden Poyraz, "Nişasta Sanayicileri Derneği ile yaptığımız protokol çerçevesinde de gelecek dönem ihtiyaçları olan yaklaşık 1 milyon 600 bin ton mısır, çiftçilerimiz tarafından karşılanacak." dedi.

“300 bin litre çiğ süt alacağız”
Poyraz, bu yıl için alım hedeflerine değinerek, "Bu yıla yönelik 2,5 milyar liralık bir ürün alımı hedefi koyduk. Bu da 3 milyon dekarlık alanda yetiştirilen 1 milyon 600 bin tonluk ürüne denk geliyor. Ürün alım hedefinin da yaklaşık 1 milyar lirasını sözleşmeli üretimle sağlayacağız. 5 bin 500 civarında da sözleşme yaptığımız çiftçimiz var." ifadelerini kullandı.

Süt ve süt ürünlerinde ise 300 bin litre çiğ süt alımı hedeflediklerini vurgulayan Poyraz, şunları kaydetti:"Bu yıl için 200 bin ton buğday, 250 bin ton arpa, 200 bin ton dane mısır, 150 bin ton silajlık mısır, 150 bin ton ayçiçek, 60 bin ton çeltik, 50 bin ton bakliyat, 10 bin ton yulaf, 100 bin ton salçalık domates, 2 bin ton susam, 20 bin ton yaş çay, 10 bin ton soya, 20 bin ton fındık, 1500 ton badem, 3 bin ton kuru üzüm, 500 ton Antep fıstığı, 1000 ton ay çekirdeği, 400 ton kabak çekirdeği alım hedefimiz var."

http://ankaramasasi.com/haber/14010/ciftcinin-gercek-ortagi-tarim-kredi-25-milyar-tllik-urun-alacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.