Ali İhsan Gürel: Yeterince şeker stokumuz var

ATO 7 no'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Gürel, yaşanan şeker sıkıntısına ilişkin Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu. Gürel, Türkiye'nin şeker stokunun yeterli olduğunu ifade ederken, sorunun tekelleşmeden kaynaklandığını söyledi.
Ecem Çetin
|
01 Nisan 2022, Cuma - 15:19
Ali İhsan Gürel: Yeterince şeker stokumuz var

Ankara Ticaret Odası (ATO) 7 no'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Gürel , şeker piyasasında yaşanan sıkıntılar ve peş peşe gelen zamlarla ilgili Ankara Masası'na değerlendirmelerde bulundu.

Şeker fabrikalarının üretim maliyetlerini bahane göstererek zam yaptığını belirten Gürel, kararın vatandaşa karşı haksızlık olduğunu söyledi.

"Devlet hesabını sorar"

Zamların şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından geldiğine dikkat çeken Gürel " Şekerin yetersiz ya da az olduğunu düşünmüyorum. Devletin denetlemesi gerekiyor. Zamanı gelince de devlet bu fabrikalara hesabını sorar." dedi. 

Yeni bir zammın olup olmayacağı konusunda ise bilgi sahibi olmadığını aktardı.

"Şeker, haksız rekabeti önlemek adına ithal edilebilir"

Haksız rekabeti önlemek amacıyla şekerin ithal edilebileceğine vurgu yapan Gürel "Özel sektör maliyeti 300 TL olan şekeri 750 TL'ye satmaya kalkarsa, devletin elindeki küp şeker denilen yapılanmada şeker talebine yetişemezse ithal edilebilir. Başka bir alternatifi yok bu işin. " açıklamasında bulundu. 

Biz 50 gündür ürün bekliyoruz

Ali İhsan Gürel, piyasada şeker kıtlığı olduğunu belirtirken, 50 gün önce sipariş ettikleri şekeri hala alamadıklarını ifade etti. 

Sipariş ettikleri şekere 50 gün içerisinde 2 kere zam geldiğini aktaran Gürel, aradaki farkın da kendilerinden talep edildiğini aktardı.

Gürel "Biz 50 gün önceki para ile GİMAT'tan şeker alsaydık şuanda daha karlıydık. Şekeri de yok satıyor olmazdık " şeklinde konuştu. 

"Şeker tekelleşmiş durumda"

Gürel,"Ülkemize yetecek kadar şeker stokumuz var" var derken sözlerini şöyle tamamladı;

Bizim ülkemizde bir şey tekelleştiği zaman, insanlar maalesef kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ediyor. Şeker tekelleşmiş durumda. Özel sektörün eline geçmiş durumda. Devlette bunun karşısında bir tek Tarım Kredi ile düzenlemeye çalışıyor.  Olan bizim gibi son kullanıcıya hitap eden perakendecilere oluyor. Ve dar gelirli insanlara oluyor. Ben 54 TL'ye aldığım şekeri şuan 59. 90 TL'ye satacağım.  Yüzde 50 oranında zamlı alacağım. Aldığım zammı da tüketiciye yansıtacağım. "

http://ankaramasasi.com/haber/1402043/ali-ihsan-gurel-yeterince-seker-stokumuz-var
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.