Kerim Rota: "Ya kur ya da faiz krizi olacak"

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, AK Parti’nin bu para politikası ile bir yıl daha gitmesinin imkansız olduğunu söyledi. Rota, “ Bu iş ya bir kur krizi ile ya da çok büyük bir faiz krizi ile biter” dedi.
Ankara Masası
|
12 Mayıs 2022, Perşembe - 13:25
Kerim Rota: "Ya kur ya da faiz krizi olacak"

Kerim Rota, Ankara Masası canlı yayınında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl enflasyonun yüzde 18,95 olarak açıklandığı Ağustos ayında “Bundan sonra enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil” dediğine işaret eden Rota, Ekim ayında ise Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu’nun “yıl sonunda enflasyon yüzde 18 olacak” şeklindeki sözlerini hatırlattı.

"Hiç bir tahminleri tutmadı"

Kerim Rota, “ Enflasyon 36 oldu 2 ay öncesinden bahsediyorum” ifadesini kullandı.

Rota, “Nureddin Nebati bir enflasyon 30’u geçmez dedi. Bir 40’ı geçmez, bir elliyi geçmez dedi. Şimdi 70’den 100’e doğru gidiyoruz. Yani bu üçlünün zaten hangi söylediğine güveneceksiniz? Ona göre yatırım veya tasarruflarınızı planlayacaksınız” şeklinde konuştu.

“Çıktıkları yol, yol değil”

“Çıktıkları yol, yol değildi” diyen Rota şöyle dedi: “Yeni ekonomik model dediler. Türkiye ekonomik modeli dediler, Güney Kore modeli oldu, Çin modeli oldu, nas dendi. Bütün bunların sonunda kur nereye giderse gitsin bizim için önemli değil, biz bakmıyoruz, biz ihracatı desteklemek için Türk lirasının değersizleşmesini istiyoruz dediklerinin ertesi günü Kur Korumalı Mevduatı açıkladılar”

Kerim Rota şöyle devam etti:

“Muazzam bir devalüasyon oldu”

“Muazzam bir devalüasyon oldu Türkiye'de. Türk Lirası 2021 yılında dünya da en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bu devalüasyondan sonra, duvara çarptıklarını görüp, kur korumalı mevduatı açıklayarak, kurları baskılamaya çalıştılar.”

“Kur Korumalı Mevduat Sistemi de çöktü”

“ Burada çok büyük bütçe açığı çıkıyor. Çünkü, devlet herkesin Türk Lirası mevduatına doları garanti ediyor. Akıl almaz bir şey. O sistem de çökecek. Bu sisteme şu ana kadar ödenen para, çiftçiye verilen desteği geçmiş vaziyette. Çökmesinin bundan daha iyi bir kanıtı olamaz.”

“Ocak-Nisan döneminde arka kapıdan 30 milyar dolar sattılar”

“ Oraya daha çok para ödememek için sürekli arka kapıdan döviz satıyorlar. Benim hesabıma göre, yılbaşından bu yana 30 milyar doları geçti. 1 Ocak ile Nisan sonuna kadar olan dönemde, Merkez Bankası'nın kapı arkasından sattığı döviz, 30 milyar doları geçti. Bunu da saklamak için, verileri gayet ustaca bir şekilde saklamaya çalışıyorlar ama bir şekilde bulunuyor. Merkez Bankası, ihracatçıların dövizinin yüzde 40'ını almasına rağmen, 30 milyar dolar satmasına rağmen, kur bugün 15,40'lara gelmiş vaziyette. Kur Korumalı Mevduat’a (KKM'ye) daha çok para ödememek için kuru bıraksalar, KKM'ye daha çok para ödeyecekler.”

“Bu iş ya bir kur krizi ile ya da çok büyük bir faiz krizi ile biter”

“ Ortada saçma sapan bir para politikası var. Olmayan bir para politikası var. Bunun sürdürülebilirliği hiçbir şekilde yok. Seçimlere bir yıl var gibi görünüyor. Bu para politikası ile bir yıl gitmeleri mümkün değil. Bu iş ya bir kur krizi ile ya da çok büyük bir faiz krizi ile biter.”

“Seçime kadar dayanabileceklerini düşünmüyorum”

“ Kurlarda çok yukarı buradan belki yüzde 20 civarında bir yukarı sevileri göreceğiz ya da faizleri bir şekilde, ön kapıdan, arka kapıdan nasıl yapacaklarsa artıracaklar ve piyasayı bir dengeye sokacaklar. İkisinden biri olacak. Üçüncüyü artık dillendirmek bile istemiyorum. Üçüncüsü Türkiye'nin sermaye hesabını kapatmaktır. Onun yapacaklarını düşünmüyorum seçim öncesi hiç bir hükümetin buna tevessül edeceğini. Ama bu ikisinden bir tanesi kaçınılmaz. Ne zaman olur tarih vermek mümkün değil ama seçime kadar dayanabileceklerini düşünmüyorum.”

http://ankaramasasi.com/haber/1494763/kerim-rota-ya-kur-ya-da-faiz-krizi-olacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.