ÇAYKUR’dan dev kampanya

Ankara Masası
|
18 Mayıs 2020, Pazartesi - 13:49
ÇAYKUR’dan dev kampanya

[dropcap]Yaş çay alımı yarın başlıyor. ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim:  "2020 yılı yaş çay alım kampanyasına yarın başlayacağız. Birinci sürgün kotasını dönüm başına 600 kilogram olarak belirledik. Bu da son yılların en büyük kotasıdır"

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, yaş çay alım kampanyasına yarın başlayacaklarını, birinci sürgün kotasını dönüm başına 600 kilogram olarak belirlediklerini söyledi.

Alim, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, yaş çay alımı için koronavirüs tedbirleri nedeniyle sağlık alanında aldıkları önemli tedbirlerle sezona girdiklerini belirtti.

Kuru çay satışlarının son yılların en üst seviyesinde seyrettiğini kaydeden Alim, "42 bin tonun üzerinde bir kuru çay satışımız var. Didi'de 30 milyon litrenin üzerine satışımız çıkmıştır. Bugünlerde 63 bin ton stokla kampanyaya gireceğiz. Bu da yılların en düşük seviyesinde bir stoktur. Bu da çay alımında bir sıkıntı yaşamayacağımızı ortaya koymaktadır." diye konuştu.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim (fotoğrafta), AA muhabirine açıklamada bulundu. ( Fikret Delal - Anadolu Ajansı )

“Çayı bir günde veya iki günde bitirelim mantığına gitmeyelim”

Alim, geçen yıl yaklaşık 750 bin ton yaş çay aldıklarını hatırlattı. Yusuf Ziya Alim, "Yıllık hedefimiz 650 bin ton ama müstahsilin mağdur olmaması için almamız gereken çayı alacağız. Üreticilerimizin işi aceleye getirmeden, heyecanlanmadan, tedirgin olmadan ve bir anda çayı toplamanın zarar vereceğini düşünerek günlük kotasına uysun. ÇAYKUR'un günlük alım limiti 9 bin tondur. Bunun üzerine çıkıldığı zaman ister istemez çay işlemeyeceğiz. Herkes günlük çay limiti neyse onu getirirse tamamını alacağız. Mağduriyet yaşanmaması için üreticilerimizin getirmesi gereken çayı getirmesini istiyoruz. Vatandaşlarımızın artık en az üç gün randevusu var. İşçi alımına ihtiyaç duymadan her ailenin kendi çayını toplayabilecek bir süre var. Kampanyanın bu nedenle huzurlu, sağlıklı ve bereketli geçeceğini düşünüyoruz. Çay alımında herhangi bir sıkıntımız yok. Yeter ki acele etmeyelim. Çayı bir günde veya iki günde bitirelim mantığına gitmeyelim." dedi.

 "600 kilo son yılların en büyük kotasıdır"

Bu yıl yaş çay kotasının 600 kilogram olacağını belirten Alim, şunları kaydetti:

"Bu da son yılların en büyük kotasıdır. Yeter ki acele etmeden kimseyi kırmadan dökmeden süresi içerisinde vermemiz gereken miktar kadar satmadan herhangi bir sıkıntı çıkmadan yapacağız. 600 kilo çok güzel bir rakam. Geçen yıl 750 bin ton çay aldık, 140 bin ton kuru çay ürettik. Yılbaşında kuru çay stokumuz 120 bin ton civarındaydı. Bugün kuru çay stokumuz 63 bin ton civarında. Bu çay satılmasaydı kotayı 600 kilo yapamazdık. Bayilerimizin almış oldukları çay bitti. Bu da bize kotayı yüksek açıklama şansı doğurdu. Tek yapmamız gereken üreticinin daha sakin, günlük vermesi gereken kota kadar çay toplamasını istiyoruz. Çok çok rahat ve verimli, yabancı işçiye gerek kalmaksızın, aile çiftçiliğinin olacağı verimli bir kampanya olacak."

Yaş çay yüklemesinin alım yapılan köylerden yapılmasını istediklerini dile getiren Alim, "Kilosu 50 kuruş iyi bir para. Bu yıl için iyi bir para. Bu konuda pilot fabrikalar belirlememize rağmen maalesef yapabilecek kişi bulamadık. Bu işi yapabilmek için tekrar nakliyecilere verdik. Yaş çay işleme işinde çok iyi bir para var. Çiftçi, nakliyeci, fabrikada çalışan işçi, biz. Her şeyde biz varız. Her şeyi ile hepsi bize fayda sağlayan bir ürüne sahibiz." ifadelerini kullandı.

Alim, Ramazan Bayramı'nda çayın durumuna bakarak birinci günü çay almayacaklarını, koronavirüs nedeniyle diğer günlerde normal çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.

http://ankaramasasi.com/haber/15305/caykurdan-dev-kampanya
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.