Şeker neden ithal edilecek?

ATO 7 no'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Gürel, bakanlık tarafından şeker ithalatına izin verilmesine, özel fabrikaların yüksek fiyat talebi ve stokçuluk anlayışlarının neden olduğunu söyledi. Gürel, alınan kararın doğru bir adım olduğunu şeker fiyatlarının da bu kapsamda düşüş göstereceğini söyledi
Ecem Çetin
|
26 Mayıs 2022, Perşembe - 11:49
Şeker neden ithal edilecek?

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin şeker ithal edeceğini duyurdu.

ATO 7 no'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Gürel, şekere gelen ithalat izninin nedenini Ankara Masası'na değerlendirdi.  

Fiyat artışlarının nedeni özelleştirme

Gürel, özel fabrikaların fiyatları yüksek tutmasından ve stokçuluk yaptıklarından kaynaklı şeker ithalatına izin verildiğini söyledi. 

Gürel şu ifadeleri kullandı: 

"Şekerin fiyatı 1000 TL'lere yanaştı. Öyle olunca devlet ve hükümet bu konuda çok eleştiri aldı. Netice de özel fabrika sahiplerine yaptırım uygulanmadı. Bir an önce piyasayı regüle edelim diye şeker ithalatını serbest bıraktılar."

Şeker fiyatları düşecek 

"Yakın zamanda şeker yüzde 30-40 düşecek. Bizim şeker stokumuz var yetecek kadar. Özel sektörün iştahı bitmiyor, karnı doymuyor. Onlara 500-550 TL fiyat yetiyor ama bugün şekerin çuvalı 990 TL- 1000 TL. Özel fabrikaların fiyatları yüksek tutması ve stokçuluk yapmasından kaynaklı şekere ithal izni verildi."

"İthalatın yapılması doğru bir adım"

"İthalatın yapılması doğru bir adım" diyen Gürel sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bizlerde çok zorlandık. Sıfır kar ile şeker satıyorduk. Fabrikalar denetlenmediği zaman, yüksek fiyatlı mal sattıkları zaman devletin de bu plana başvurması doğru bir şey. Arz fazla talep düşük olduğu zaman fiyatlar düşüş gösteriyor. Talep fazla arz düşük olursa fiyatlar artış gösteriyor."

http://ankaramasasi.com/haber/1531816/seker-neden-ithal-edilecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.