70 yıllık hayal gerçek oldu

Ankara Masası
|
18 Mayıs 2020, Pazartesi - 15:29
70 yıllık hayal gerçek oldu

6 tribünden oluşan Ilısu barajının ilk tribününün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak

Türkiye'nin dördüncü büyüğü olacak Ilısu Barajı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete giriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle iştirak edeceği ilk tribünün hizmete alınma törenine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katılacak.

Türkiye’nin dördüncü büyüğü

Türkiye'nin 70 yıllık rüyası olan ve Erdoğan tarafından 2008'de temeli atılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik SantraliDicle Nehri üzerine inşa edildi.Kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin dördüncü büyüğü konumundaki Ilısu Barajı’nın, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer alıyor.

Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine sahip olan baraj, bin 820 metre kret uzunluğuna sahip bulunuyor.

Yıl sonunda tam kapasiteye ulaşacak

Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali, her biri 200 MW gücünde 6 tribünden oluşuyor.

İlk tribünün hizmete girmesiyle yıllık 687 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek ve ekonomiye ilave 355 milyon lira katkı sağlanacak. Bu üretim rakamı, 1 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor.

6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık elektriğini üretecek

Daha sonra ise her ay bir tribünün daha hizmete alınmasıyla yıl sonuna kadar baraj tam kapasiteyle üretime geçecek. Toplam kurulu gücü 1200 MW olan santral tam kapasite ile devreye girdiğinde, yılda ortalama 4 bin 120 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecek. Böylece sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlanacak. Bu üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

 Köy yolları da yapıldı

Baraj inşaatı kapsamında, araçların zorlukla geçtiği Midyat-Dargeçit yoluyeniden yapıldı. Bu çerçevede 52 kilometre ulaşım yolu ile Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunluğunda köprü inşa edildi, Batman-Siirt-Şırnak ve Diyarbakır’a ait köylerde de 237 kilometre asfalt kaplı köy yolunu yapılmaya başlandı.

Ilısu projesi; baraj, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve diğer inşaatlar ile beraber yaklaşık 18 milyar liraya mal oldu.

http://ankaramasasi.com/haber/15373/70-yillik-hayal-gercek-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.