İthal şeker tatlı fiyatlarını etkileyecek mi?

​Baklavacılar ve Tatlıcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Haşim Fıstıkcıoğlu, ithal şekerin piyasadaki yükselmeyi durduracağını, ancak şeker fiyatlarındaki durağan halin baklava ve tatlı fiyatlarında bir düşüşe neden olmayacağını söyledi.
Ecem Çetin
|
03 Haziran 2022, Cuma - 15:02
İthal şeker tatlı fiyatlarını etkileyecek mi?

Tarım ve Orman Bakanlığının yurt dışından şeker ithal etme kararı, şeker fiyatlarında bir düşüş beklentisi oluşturdu.

Baklavacılar ve Tatlıcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Haşim Fıstıkcıoğlu da şeker fiyatındaki düşüşün baklava ve tatlı ürünlerine yansıyıp yansımayacağını Ankara Masası'na değerlendirdi.

Fıstıkcıoğlu, artan maliyetler nedeniyle sadece şekerdeki düşüşün tatlı fiyatlarını düşürmeyeceğini ifade ederek "Şekerin çuval fiyatı 1000 TL'lere kadar çıktı. Şekerin ithal edilmesi çuval fiyatının 1500-2 bin TL'ye çıkmasını engeller." dedi. 

"Şeker var ama yüksek"

Şeker sıkıntısı olmadığını ama şekeri yüksek fiyattan aldıklarını belirten Fıstıkcıoğlu "Bütün gıda ürünlerindeki yükselmeler, stokçuların işin içine girmesiyle başladı. Şekerde bunlardan bir tanesi. Şeker bulabiliyoruz. Hangi toptancıyı arasak şeker var diyorlar ama yüksek fiyattan alıyoruz." dedi. 

Artan maliyetlerin üreticiyi zor duruma soktuğunun altını çizen Fıstıkcıoğlu "Tatlıcıları yağın yükselmesi, şekerin yükselmesinden daha çok etkiliyor. Üzerine un ve şekerde eklenince üreticiyi zor duruma sokuyor." şeklinde konuştu.

"Artışı mecbur kaldığımız için yaptık"

Fıstıkcıoğlu, baklava fiyatlarında ciddi oranda zam yaptıklarını söyleyerek şöyle devam etti:

"Ham maddeyi uygun alabilsek, fiyatlarımız bu kadar yüksek olmayacak. Geçen seneye oranla baklavaya yüzde 150 artış yaptık . Bu artışı mecbur kaldığımız için yaptık. Vatandaşın alım gücü zayıfladığı için baklava ve tatlı özel günlerde alınmaya başladı. İnsanlar eskiden meyve gibi tatlı ihtiyaçlarını da günlük olarak alıyordu. Bu kapsamda da bizim üretimimiz, yüzde 25-30 geriye geldi. 

"Artan maliyetleri fiyatlara yansıtmak zorunda kaldık"

"Baklava fiyatlarında bir düşüş yaşanmaz artık" diyen Fıstıkcıoğlu, "Biz neden zam yapmak zorunda kaldık? Un, şeker yüzde 200 arttı, fıstık yüzde 100 zamlandı. Bunları fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldık. Bunları ürünlerimize yansıttığımız zaman, satışımız düşüyor. " şeklinde konuştu. 

Fıstıkcıoğlu, devletin stokçulara karşı şeker ithal etmeye başlamasıyla şeker fiyatlarındaki yükselmenin durağan bir hal alacağını, bunun da baklava ve tatlı fiyatlarındaki artışı durduracağını söyledi.

http://ankaramasasi.com/haber/1551264/ithal-seker-tatli-fiyatlarini-etkileyecek-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.