Settar Aslan: Türkiye'nin coğrafyasına uçak değil helikopter uygun

Öz Orman-iş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, orman yangınlarına uçakla mı helikopterle mi müdahale edilmeli tartışmalarına ilişkin "Türkiye coğrafyası çok dalgalı bir coğrafya. Bu coğrafya da uçaklar çok verimli olmuyor. Dolayısıyla bizim arazimizde, faydalı olan helikopter" dedi.
Ankara Masası
|
21 Haziran 2022, Salı - 15:29
Settar Aslan: Türkiye'nin coğrafyasına uçak değil helikopter uygun

Öz Orman-iş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in konuğu oldu.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'yi üzen orman yangınlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Settar Aslan, ormanların yeterince korunmadığını söyledi.

Yangınların, yüzde 88'inin insan kaynaklı olduğunun altını çizen Aslan, bazen de hava şartlarının yangınlara neden olduğunu aktardı.

Aslan, ekipleri alarma geçiren 'üç 30' kuralından da bahsederken " Sıcaklık 30 derecenin üzerine çıktıysa, nem yüzde 30’un altına düştüyse, rüzgar 30 KM’yi geçtiyse orada alarm durumuna geçilmeli." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl çıkan yangınlarda  700 dekar alanın kül olduğunu belirten Aslan, bunun 1937 yılından bu yana en büyük yangın olduğunu vurguladı.

" Helikopter daha pratik"

Yangınlara müdahalede uçak mı helikopter mi daha etkili tartışmalarına ilişkin ise Aslan " Türkiye arazisi, Türkiye coğrafyası çok dalgalı bir coğrafya. Bu coğrafya da uçaklar çok verimli olmuyor. Geçen yıl çok tartışıldı uçaklar nerede diye. Dalgalı arazide uçak çok verimli değil. O derin vadilere giremiyor, suyu yukarıdan atıyor. Yukarıdan attığı su da yere düşene kadar buharlaşıyor. Dolayısıyla çok faydalı değil. Olması gerekir mi? Olması gerekir. Düz yerlerde faydalı olur. Ama helikopter öyle değil. Helikopter daha pratik, uçak sadece denizden ve barajdan su alıyor. Helikopter öyle değil, helikopter, bizim orman coğrafyasının, orman arazisinin içerisinde 5 bine yakın su havuzları var, göletler var. Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı göletler var. En yakın yerden suyu alır, kalkar. Uçak oradan alamaz. Uçak ya denize gidip gelecek. Dolayısıyla aşağısında 50 metre civarında, kovası var. 50 metre aşağıya kovayı salıyor, nokta atış yapıyor ateşin üzerine suyu. Dolayısıyla bizim arazimizde, bizim coğrafyamızda faydalı olan helikopter. Geçen yıl bir Rus uçağı Adana'da dağa çarptı ve imha oldu. Dolayısıyla bu coğrafyada, bu arazi yapısında uçak çok verimli değil. Olması gerekir mi olması gerekir. Ama daha çok daha ziyade helikopter." dedi.

"Yangının üzerine ölümüne gidiyor"

Geçtiğimiz yıl yangınlara müdahalede yer ekiplerinin yetersiz kaldığına vurgu yapan Aslan,  Türkiye'nin 23 milyon hektar orman varlığının olduğunu yer ekipleri sayısının arttırılması gerektiğini söyledi.

Yangınlara müdahalede yer ekiplerinin önemine dikkat çeken Aslan "Ateş savaşçıları yangının üzerine ölümüne gidiyor. Çünkü o fidanı kendisi dikmiş. Yangınla savaş çok kolay bir şey değil." şeklinde konuştu.

"Orman Genel Müdürlüğü 10 bin kişi almak için başvurdu" diyen Aslan "Maliye Bakanlığı, 5 bin geçici işçi alma izni verdi. 2 bini de emekli oldu, geriyi 3 bin kişi kaldı. Geçici mevsimlik işçi ile yangınlara müdahale etmek zor. Türkiye, yangınları savaş mantığı gibi gündeme almalı." dedi.

Aslan, yangın kulelerinin ise arttırılması gerektiğinin altını çizdi.

Giriş yasağı getirilsin

Bu sene yağışların ormanlardaki otların boyutunu büyüttüğünü, sıcaklıkların artmasıyla bunun risk oluşturacağını belirten Aslan,  haziran, temmuz ve ağustos aylarında ormana giriş yasağının getirilmesi gerektiğini vurguladı.

http://ankaramasasi.com/haber/1596433/settar-aslan-turkiyenin-cografyasina-ucak-degil-helikopter-uygun
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.