Stoltenberg: NATO, Rusya ile iyi ilişki için çabaladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO, onlarca yıldır Rusya ile daha iyi bir ilişki için çabaladı” dedi. Jens Stoltenberg, Çin ile ilgili olarak ise "Çin, bizim düşmanımız değil ancak temsil ettiği ciddi zorluklar konusunda net olmalıyız" ifadelerini kullandı.
Mevlüt Peker
|
30 Haziran 2022, Perşembe - 00:21
Stoltenberg: NATO, Rusya ile iyi ilişki için çabaladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de süren NATO Zirvesi'nde "yakın ortaklar" ile yapılan oturum sonrası basın toplantısı düzenledi.

NATO'nun güvenlik sorunlarıyla mücadelede, Asya'daki müttefikleri ile beraber hareket etmesinin önemine dikkat çeken Stoltenberg, Avrupa Birliği, Finlandiya, İsveç ve Gürcistan liderleriyle ve NATO'da bir ilk olarak Hint Pasifik ortaklarıyla (Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore) yapılan toplantı sonrası, güvenlik sorunlarına karşı iş birliğinin güçlendirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Jens Stoltenberg: Çin düşmanımız değil

Rusya ve Çin'in stratejik ortaklık ve iş birliklerini güçlendirip geliştirdiklerini ve bunun güvenlik sorunu anlamına geldiğini belirten Jens Stoltenberg, "Moskova ve Pekin arasında derinleşen bir stratejik ortaklık görüyoruz. Çin, nükleer silahlar da dahil olmak üzere askeri güçlerini önemli ölçüde geliştiriyor ve komşularına zorbalık ediyor. Çin, bizim düşmanımız değil ancak temsil ettiği ciddi zorluklar konusunda net olmalıyız. Şiddet yerine, değerlere dayalı küresel bir sistemi ve kurallara dayalı uluslararası düzeni korumak için ortaklarımızla birlikte olmaya devam etmeliyiz" diye konuştu.

Stoltenberg: Hint-Pasifik ortaklarıyla iş birliğimizi hızlandıracağız

Bu nedenle NATO'nun Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklarıyla (Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore) ilişkilerini ilerleteceğini kaydeden Jens Stoltenberg, şöyle konuştu:

"NATO, Hint-Pasifik ortaklarıyla işbirliğini hızlandıracak. Siber savunma, yeni teknolojiler, deniz güvenliği, iklim değişikliğiyle mücadele de dahil olmak üzere, bu küresel zorluklar küresel çözümler gerektiriyor" dedi. Stoltenberg, "Kuzey Amerika ve Avrupa, siber terörizm, küresel tehditlerle ve aynı zamanda Çin'in oluşturduğu güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyadır. Bu nedenle Asya Pasifik ortaklarımızla birlikte çalışmak önemlidir."

Stoltenberg: Rusya saldırganlığı riski altında bulunan ülkelere destek güçlendirilecek

NATO'nun ve müttefiklerinin Rusya'nın saldırısına uğrayan Ukrayna'ya ve saldırı riski altında olan diğer ülkelere desteklerini güçlendirme üzerine anlaşmaya vardıklarını kaydeden Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya ülkelerinin uzun vadede donatılması ve güçlendirilmesine yardımcı olan gelişmiş bir destek paketini onayladık. Bosna Hersek, Gürcistan ve Moldova da dahil olmak üzere, Rus saldırganlığı riski altındaki diğer tüm ortaklar için siyasi ve pratik desteği artırma konusunda anlaştık. Yeteneklerini geliştirmelerine ve dayanıklılıklarını güçlendirmelerine yardımcı olacağız" diye konuştu.

Gürcistan'a yapılacak desteklere ilişkin ayrıntılı bilgi veren Jens Stoltenberg, "Gürcistan'ın NATO'nun siber tatbikatlarına katılımını artırmak, güvenli iletişimi güçlendirmek ve kritik altyapının korunmasını geliştirmeye yardımcı olmak da dahil olmak üzere, yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacak yeni bir paketle Gürcistan'a hem siyasi hem de pratik desteği artıracağız. Ayrıca Gürcistan'daki NATO irtibat ofisimiz için ek personel sağlamayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Jens Stoltenberg: Rusya uzaklaştı

Ukrayna'ya karşı işgalci saldırılarına devam eden Rusya'yı, NATO'nun benimsediği olumlu stratejik ilişkilerden uzaklaşıp saldırgan eylemlere girişmekle suçlayan Jens Stoltenberg, "NATO, onlarca yıldır Rusya ile daha iyi bir ilişki için çabaladı. Rusya'nın stratejik bir ortak olduğunu belirtmiştik. Daha fazla güven, daha fazla ortaklık ve birlikte daha yakın çalışma kurma girişiminden uzaklaşan Rusya oldu. Ve bunu Ukrayna'ya karşı askeri güç kullanarak yaptı" şeklinde konuştu.

“Rusya-Ukrayna savaşı 2014'te başladı”

Jens Stoltenberg Rusya-Ukrayna savaşının Şubat 2022'de değil, 2014'te başladığını belirterek sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bu yıl gördüklerimiz uzun süredir var olan bir savaşın tırmanması. Bu, uzun süredir çalıştığımız bir tür bir ortaklık ilişkisine devam etmemizi imkansız hale getirdi. Bu nedenle Doğudaki ittifaklardaki varlığımızı arttırıyor ve NATO müttefiklerinin savunmaya daha fazla yatırım yapmasını sağlıyoruz."

http://ankaramasasi.com/haber/1613523/stoltenberg-nato-rusya-ile-iyi-iliski-icin-cabaladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.