Çavuşoğlu,''Esas olan bağlayıcılıktır. TBMM'den geçmediği halde bu iki ülke de NATO'ya giremez''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO zirvesini değerlendirdi.
Onur Çetinkaya
|
04 Temmuz 2022, Pazartesi - 10:48
Çavuşoğlu,''Esas olan bağlayıcılıktır. TBMM'den geçmediği halde bu iki ülke de NATO'ya giremez''

Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında İspanya'da gerçekleştirilen NATO zirvesindeki dörtlü toplantı hakkında konuştu.

''Türkiye'nin kırmızı çizgileri belirtildi'' 

Türkiye'nin PKK ve ambargo sorunu olduğunu söyleyen Çavuşoğlu,biz endişelerimizi ülkelere ilettik dedi. 

Çavuşoğlu,''Onlardan cevap geldi, biz bu cevaptan tatmin olmadık. NATO Sekreterliği devreye girdi. Bir taslak hazırlandı. Biz bunu da yeterli görmedik ve kendi hazırladığımız taslağı NATO'ya gönderdik.NATO zirvesinden iki gün önce bu iki ülke birçok talebimizi kabul etti fakat bizim için önemli olan birkaç maddede görüş ayrılığı devam etti. '' ifadelerini kullandı. 

''Metne terör ve ambargo konuları girince imzaladık'' 

Dışişleri Bakanı,''Madrid'de görüşmelerde müzakereler devam etti. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin kırmızı çizgilerini açıkladı. PKK, NATO'nun da terör listesinde. İlk defa YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı.Metne terör ve ambargo konuları girince imzaladık.'' diye konuştu.

''NATO'ya almayacağız''

İki ülkenin Türkiye'nin milli güvenlik endişelerine saygı duyması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu,imzalanan belgeye uyulmadığı takdirde Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya almayacaklarını dile getirdi. 

Çavuşoğlu, ''Mutabakat zammı bir başlangıçtır. Esas olan bağlayıcılıktır. TBMM'den geçmediği halde bu iki ülke de NATO'ya giremez. Mutabakat zaptı üç ülkenin taahhüdüdür.'' diyerek iki ülkeyi bir kez uyardı.

http://ankaramasasi.com/haber/1632125/cavusogluesas-olan-baglayiciliktir-tbmmden-gecmedigi-halde-bu-iki-ulke-de-natoya-giremez
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.