Erdoğan: Biden bize böyle bir şey söylemedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. ABD’nin F-16 satışlarını Yunanistan şartına bağlandığının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’ın kendilerine böyle bir şeyden bahsetmediğini belirterek, “Bizi bağlayıcı bir koşul değil.” dedi.
Mevlüt Peker
|
20 Temmuz 2022, Çarşamba - 15:54
Erdoğan: Biden bize böyle bir şey söylemedi

İran’ın başkenti Tahran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Üçlü Zirve’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüşte uçakta gazetecilerin sorularına cevap verdi.

F-16 satışını şarta bağlayan tasarı

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ve F-16 satışı ile ilgili bir gazeteci, “Satılacak olan uçakların Yunanistan şartına bağlanması yönünde bir karar çıktı. An itibariyle gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cevabı verdi:

''Biz tabii Sayın Biden ile bu konuları görüştüğümüzde Biden, bize böyle bir Yunanistan şartı filan koymadı. Tam aksine, uzunca yaptığımız görüşmede NATO üyesi ülkeler olarak herhalde birbirimizin hukukunu korumalıyız diye konuştuk. Kendisi de F16’lar konusunda “Ben elimden gelen bütün gayreti göstereceğim” dedi. Maalesef şu anda Temsilciler Meclisinde az da olsa bu işe muhalefet edenler var. Mevcut gelişmelere baktığımızda aslında böyle bir koşul meselesi bana göre bizi bağlayıcı bir koşul değil. Yeter ki onlar F16’larla ilgili bizim teklifimize evet desinler, bize sıfır F16’ları versinler. Zaten elimizdekilerin bakım onarımını biz şu anda yapabilecek güçteyiz. O konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Ama tabii ki yedek parça noktasında bazı taleplerimiz var. Bunları da yerine getirmeye karar verdiler. Bir de Amerika’da Kasım ayında ara seçimler var. Onlar da önemli. Kasım ara seçimleri ne getirir ne götürür bunları da göreceğiz. Orada cumhuriyetçilerin senatoda daha ağır basacağı, Temsilciler Meclisinde de yine ağırlığı ele geçireceği istikametinde bilgiler geliyor''

Rusya ve Ukrayna Savaşına arabuluculuk

Bir başka gazeteci ise Erdoğan’a, “Öncelikli olarak Rusya Devlet Başkanı Putin’le yaptığınız görüşmede Türkiye’nin Ukrayna savaşı konusunda arabuluculuk girişimleri hangi çerçevede ele alındı? Bu konuda sizden bir talep, yine Moskova’nın bu konuda Ankara’dan beklentileri şimdi özellikle bu dönemde ne yönde?” sorusunu yöneltti.

Cumhurbaşkanı soruya, ''Şu an itibarıyla Sayın Putin’in bizim gayretlerimiz noktasındaki bakışı olumlu. Bundan dolayı hatta şükranlarını bildiriyor. Bize çok çok farklı bazı teklifleri oldu. Biz inşallah burada doğal gaz konusunda, Akkuyu meselesinde ve diğer konularda şu anda dayanışmamızı aynen sürdürüyoruz, sürdüreceğiz'' cevabını verdi.

Tahıl koridoru

Tahır koridoru ile ilgili ise Erdoğan’a şu soru yöneltildi: “Ukrayna’da savaş devam ediyor. Sizin de diplomasi trafiğiniz devam ediyor. Önce barış diplomasisiyle başlamıştı, şimdi gıda konusuna yönelik diplomasi yürütüyorsunuz. Barış diplomasisinde tarafları İstanbul’da buluşturmuştunuz. Sizin öncülüğünüzde bir araya gelmişlerdi. Gıda konusunda da sizin öncülüğünüzde İstanbul’da dörtlü zirve yapıldı. BM, burada sizin, Türkiye’nin rolünü çok destekliyor. Bir uzlaşıya da varıldığı açıkladı ama imza aşamasının bu hafta olacağı söylenmişti. Bu konuda imzalar ne zaman atılacak, süreç ve sistem nasıl işleyecek. Türkiye’nin bu sistemdeki rolü ne olacak?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu soruya cevabı şu oldu:

''Şu anda bizim rolümüz, ev sahibiyiz. Ev sahibi sıfatıyla bir arabuluculuğumuz var. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı konusunda uzun süredir yoğun çalışma içerisindeyiz. Bu konuyu Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy’le müteaddit kereler görüştüm. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarımız da kendi muhatapları nezdinde görüşmeler yürüttü. Neticede geçen hafta İstanbul’da yapılan teknik toplantıda BM planı çerçevesinde sürecin ana hatları üzerinde bir mutabakat oluştu. Artık bu hafta bu mutabakatı yazılı bir metne bağlamak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde de planın uygulamaya başlamasını temenni ediyoruz. Süreç İstanbul’da kurulacak bir koordinasyon merkezinden yürütülecek. Burada ülkemizin yanı sıra, Rusya, Ukrayna ve BM’den yetkililer bulunacak. İlgili tüm tarafların güvenini haiz olan ülkemiz, kurumlar arası bir yaklaşımla sürecin sağlıklı şekilde yürütülmesi için gerekli eşgüdümü yapacak. Küresel gıda güvenliği bakımından kritik önem arz eden bu hassas süreci nihayete erdirmek için yoğun gayretlerimiz devam ediyor''

İsveç ve Finlandiya ile mutabakat

Erdoğan’ın “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda şartlı bir durum olduğu” yönündeki açıklamasını hatırlatan bir başka gazeteci ise “Dün, yeniden şartları yerine getirmek için gerekli adımları atmamaları halinde sürecin dondurulacağını belirttiniz. Hangi durumlarda dondurma sürecinin gerçekleşmesi bekleniyor?” diye sordu.

Hem Finlandiya’ya hem de İsveç’e NATO Genel Sekreteri’nin de yer aldığı masada Türkiye’nin şartlarını çok açık söylediklerini belirten Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Gizli, saklı herhangi bir şey yok. Şartımız bu ülkelerin terör örgütlerinin faaliyet ve gösterilerini sonlandırması, ellerindeki teröristleri iade etmesi… Biliyorsunuz PKK/PYD/YPG ve FETÖ’yü terör örgütü olarak burada kayıtlara girdik. Bunları vereceksiniz dedik. Parlamentolarına varıncaya kadar bu terör örgütünü bunlar besliyorlar. Adeta kuluçka yuvası gibi. Böyle bir durum var. Şimdi bunlar bize verdikleri sözü yerine getirmedikleri takdirde bizim de bu işe olumlu bakmamız mümkün değil.

Diğer taraftan sağ olsun bizim muhalefet zaten elimizden bütün malzemeleri hemen kapıveriyor! Onlar dediler ki zaten biz bu işe fırsat vermeyiz. Bir defa Yunanistan’ın yeniden NATO’ya girmesinin önünü siz açtınız. Adamlar çıkmıştı, siz tekrar soktunuz içeri. Bunları halkımıza, hele gele gençlerimize anlatmamız lazım.

Şu anda maalesef terör noktasında hemen hemen İskandinav ülkelerinin tamamı bu işin kuluçkası. Norveç de böyle. Her ne kadar şu anda Sayın Genel Sekreter oralı olsa da ama maalesef onlar da öyle. En ilerisi Almanya, orada da öyle. Fransa, Hollanda, İskandinav ülkeleri, İngiltere, İtalya öyle. Hepsinde durum bu. Batı’nın şu anda bu konuda konuşacak aslında ne mecali ne hakkı var.''

http://ankaramasasi.com/haber/1664460/erdogan-biden-bize-boyle-bir-sey-soylemedi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.