Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankapark'ın kapılarını basına açtı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde 801 milyon dolara yapılan ve pazartesi günü itibariyle Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Ankapark'ın kapılarını basın mensuplarına açtı. Yavaş, burada yaptığı açıklamada, "Burada ne yapılacağını Ankara halkına soracağız. Yarından itibaren bunu kamuoyuna açacağız. Sökün atın derseler söker atarım!" dedi.
Büşra Bayrak
|
21 Temmuz 2022, Perşembe - 15:55
Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankapark'ın kapılarını basına açtı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankapark'ı devralmasının ardından basına açtı.

Belediye yetkilileri tema parkı konuk basın mensuplarına gezdirdi.

Milyon dolarlık parkta onlarca malzemenin depolarda çürümeye terkedildiği, açıktaki oyuncakların hasar gördüğü, bazılarının kullanılamaz hale geldiği görüldü.

Elektriklerin çoğu noktada çalışmadığı, bazı noktalarda çökme riski olduğu gerekçesiyle girişin tehlikeli olduğu belirtiliyor.

Kamu zararını gözler önüne seren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş basını da bilgilendirdi.

3 yıldır süren davanın ardından AnkaPark'ın 18 Temmuz 2022 tarihi itibariyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildiğini hatırlatan Yavaş, ‘eski yönetim yaptırdığı için Ankapark çalıştırılmıyor’ gibi söylemlerin kesinlikle doğru olmadığını vurguladı.

Yavaş yargı eliyle Ankapark’ın çürütüldüğünü söyledi.

Yavaş'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Şu an hasar tespiti yapılıyor"

“Değerli Ankaralılar, burası Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletine bağışladığı, Ankaralılara emanet ettiği bir arazi. Biz olaya şöyle bakıyoruz, buradan kurtarabildiğimiz, çalışabilir durumda olan ne var ne yok şuan bunların tespiti yapılıyor. Burada şimdi ne yapabiliriz bunu Ankara halkına soracağız."

" Atatürk'ün emanetine para ödeyerek girilmesini içim almıyor"

 Yarından itibaren bunu kamuoyuna açacağız... Ama içimden geçeni söyleyeyim; Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği bir yere kapısında bilet parası ödeyerek girilmesini içim almıyor. Tamamen ücretsiz bir hale getirerek, buraya bütün Ankaralının Atatürk'ün emaneti olduğunu bilerek kullanması için çalışmalarımız devam edecek.”

"Kararı Ankara halkı verecek"

“Belki bir kısım aletler tamir edilir, bazıları sökülür. Bunları bize gelecek görüşler üzerinden değerlendireceğiz. Asla ve asla buradaki hiçbir kuruşun boşa gitmemesi için çalışacağız. Toplam kararı vatandaş verecek, sökün atın derseler söker atarım! Anket yapacağız, para onların çünkü, para benim değil karar verme yetkim yok. ”

" 6,4 tane Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapılırdı"

“Buraya harcanan para 801 milyon dolar. Bu parayı harcayan hayır diyor 450 milyon dolar bu da çok değil diyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 125 milyon dolara yapıldı arkadaşlar. 6,4 tane Fatih Sultan Mehmet Köprüsü buraya harcandı. Bunun yerine Ankara’ya neler yapılabilirdi? Ankara’nın tüm alt yapısı bitmiş olurdu, hiçbir yeri sel basmazdı. Ankara’da susuz köy kalmazdı ve hala açıktan akan kanalizasyon kalmazdı.”

Ankapark davasının detayları

“Kasım 2020 yılında mahkeme tarafından 111 milyon 210 bin lira zarar tespit edildi. Aynı ay kaymakamlık tarafından tahliye talebimiz reddedildi.  50 bin lira teminat ile tahliye işlemi durduruldu. 7 kez tedbir kararının kaldırarak belediyeye teslimini hatta gerekirse biz teminat verelim yoksa burası harap olacak ve kullanılmaz hale gelecek diye talepte bulunmamıza rağmen mahkemece sürekli olarak reddedildi. Yani buranın harap olmasını isteyen bir insan herhalde bu kadar uğraşmazdı.”

"Farklı farklı şirketler üzerinden alımlar yapılmış"

“Hasar tespiti uzun sürecek. Neden uzun sürecek? Bin 200 parça oyuncağın yedek parçaları, elektrik aksamı, jeneratörler, lambaların bunların hepsinin tek tek sayılması lazım. Ne kadarı alım yapılmış buraya getirilmiş. Üstelik şöyle bir problem var farklı farklı şirketler üzerinden, belediyenin farklı farklı birimleri üzerinden alımlar yapıldığı için tespitte zorlanacağız."

" Ankapark’ın projesi yok"

“Böyle bir park yaparken belediye olarak önce proje çizilir sonra ihaleye çıkarız. Dolayısıyla projeyi alan müteahhit nereye ne yapacağını bilir. Ama Ankapark’ın böyle bir projesi yok. Önceden çizilmiş, şuraya yüzme havuzu yapılacak, şuraya şu yapılacak diye bir proje filan yok ortada. Akıllarına estikçe şuraya şunu yapalım diye yaptıkları için ve bunu da farklı farklı şirketler birimler üzerinden yaptıkları için bu konuda zorlayacağız.  Ama bunun da hesabını Ankara halkına vereceğiz.

"Yapılmamış teleferiğin yüzde 80 parası ödenmiş"

“Kamu zararı ve bu park oluşturulurken yapılan ihalelerle ilgili savcığa başvurduk. Mesela bir bilgi vermek istiyorum bir teleferik yapılmış. Bolca kazık gibi direklerini görüyorsunuz. Teleferik yapılmış gibi nerdeyse yüzde 80’inin parası ödenmiş. Teleferiklerin aksamlarının tamamı yapılmış gibi Yenimahalle’den çıkıp Ankapark’ın üzerinden ilerde yapılacak hayvanat bahçesinden dolaşarak insanların gezmesi planlanmış. Ama ortada teleferik filan yok. Hem savcılığa, hem mahkemeye verdik tabi. Güncel değeri 776 milyon lira.”

"Ankapark   yüksek riskli alanda"

“Ankapark’ın yapıldığı yerin altı tamamen su. Bu ne yapıyor buraya yapılacak imalatlar aşırı bir masraf gerektiriyor. 3 tane derenin birleştiği yer ve burası taşkınlarda çok yüksek riskli alanlardan bir tanesi ve buradan bir sürü ağaç kesildi.”

"1,5 yılda ANFA Güvenlik tarafından tespit edilen 87 ayrı hırsızlık vakası"

“1,5 yılda ANFA Güvenlik tarafından Ankapark’da tespit edilen 87 ayrı hırsızlık vakası var. Bizim göremediklerimizde var. Çünkü buranın başkası müstecir, müstecir sorumlu olduğu için biz içeri giremiyoruz. ANFA güvenliğin ekipleri gezerken kontroller sırasında yakaladığı hırsızlıklar bunlar sadece. Bunların tamamı her hırsızlık vakası mahkeme dosyasına kondu. Burası talan ediliyor dendi bir an evvel tedbir kararını kaldırın biz teminat verelim bize devredin dememize rağmen maalesef kararı alamadık.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bilgilendirme toplantısının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

"Bilir kişilerin yapacağı tespit sonucu ortaya çıkacak, rakamları paylaşacağız"

Başkan Yavaş, Ankara Masası muhabirinin 'yenilemek ve çalışılır hale getirebilmek için ne kadarlık yatırım gerekiyor? sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bilir kişilerin yapacağı tespit sonucu ortaya çıkacak. Trafoların içerisinde hiçbir kablo kalmadı. Mesela şöyle bir şey yapılabilirdi. Biz bu hırsızlıkları, götürüp hırsızlık alanına en yakın karakola götürüp verdik. En fazla çalınan şey kablo. Hırsızlar bu kabloyu neden çalar? Bakırını satmak için. Bunun birinin de satın alıyor olması lazım. Bunların önüne geçilebilirdi maalesef ama konuda belediyenin bir yetkisi yok. Şu anda ince ince bilir kişiler, bunların tespitini yapacak . Bizde bu rakamları paylaşacağız. Kaldı ki, 2020 yılı itibariyle 111 milyon lira hasarı vardı. Hasarın ne kadar büyük olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur. "

"Hemen devredelim isteyen varsa"

Ankara Büyükşehir Belediye Meclis'inde AK Partili isimler Ankapark'ı kendi belediyelerine devredilmesini istediler sorusuna ise Yavaş "Hemen devredelim isteyen varsa. Kendi başıma yetki veremem ama hemen devredelim. Bu konuda daha önce konuşanlar vardı. Bize devredin, işletelim diye. Ellerindekileri yaktılar, beceremediler. Burası büyükşehirin hacmini de aşan bir durumdu. Her oyuncağın başına, binişte ve çıkışta güvenlik görevlisi koymanız gerekiyor. Çocukların güvenliğini öne almak zorundasınız. Dolayısıyla burada, 1500-2000 kişilik aileleri çalıştırmanız gerekecek. Öyle bir durum var. Onun için en doğru kararı ben Ankara halkının vereceğine inanıyorum. Masraf yapacaksak da yine onlar karar verecek. Onların izniyle çünkü ben onların parasını kullanıyorum." yanıtını verdi.

http://ankaramasasi.com/haber/1666528/ankara-buyuksehir-belediyesi-ankaparkin-kapilarini-basina-acti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.