Nallıhan’da 900 dekar atıl arazi tarıma kazandırıldı

Başkent Ankara'nın Nallıhan ilçesinde lavanta yetiştiriciliği yapılarak 3 yılda 900 dekar atıl arazinin tarıma kazandırılması sağlandı.
Mevlüt Peker
|
28 Temmuz 2022, Perşembe - 16:31
Nallıhan’da 900 dekar atıl arazi tarıma kazandırıldı

Uzun seneler Antalya'da yaşayan Bünyamin Başaran (63), Nallıhan'a bağlı Belenören köyüne seyahatinde güzergahta bulunan lavanta bahçelerini görünce çok etkilendi.

Kafasında lavanta yetiştiriciliği fikri oluşan ve lavanta yetiştiriciliği kararı alan Bünyamin Başaran, lavanta yetiştiriciliği yapan çiftçilerle temasa geçerek lavantanın nasıl yetiştirildiğini, tüm yöntemlerini, bakımını ve risklerini öğrendikten sonra köyüne giderek atıl tarlalarına lavanta dikimi yaptı.

Bünyamin Başaran'ın lavanta bahçesi, köy sakinlerine örnek oldu ve köylüler de arazilerine lavanta dikimi yapmaya başladı.

Nallıhan Belediyesi ise uygulamaya koyduğu proje çerçevesinde lavanta üreticilerine destek sağladı.

Aradan geçen zaman zarfında Nallıhan ilçesine bağlı köylerde 126 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen yaklaşık 900 dekar atıl araziye toplam 700 bin kök lavanta fidesi dikimi gerçekleştirildi.

Başkan İsmail Öntaş: Lavantaların hasadı yapılacak ve yağ elde edilecek

Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş, Nallıhan ilçesinin kırsal alanlarında atıl durumda olan arazilerin üretime ve ekonomiye kazandırılması için çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çiftçiler için yeni üretim alanları belirlemek amacıyla 2019 senesinde "Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği" projesi başlattıklarını hatırlatan Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş, “Nallıhan ilçemizde tarımla uğraşan 75 üreticimize 2019-2022 yılları arasında %25 katkı paylı %75 hibe destekli 700 bin kök lavanta fidesi dağıtımı yapılmıştır. Şu anda bölgemizde 900 dekarlık bir alanda lavanta tarımı yapılmaktadır." dedi.

Üretimi yapılan lavantaların tarıma ve ekonomiye kazandırılması için yeni bir proje daha hazırladıkları bilgisini veren Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş, "Yeni proje kapsamında lavantaların yağını çıkaracağız. Bunun için iki mahallemize lavanta distilasyon tesisleri kuruldu. Belenören ve Çalıcaalan mahallelerindeki tesislerimizle hasadı yapılan lavantalardan yağ elde edilecek. Vatandaşlarımız ilgi gösteriyorlar. Bizler de desteklerimizi vereceğiz." diye konuştu.

Bünyamin Başarır: İnşallah Ankara'mız lavanta kokacak

Nallıhan Belediyesi’nin lavanta bahçelerinden etkilenerek lavanta yetiştiriciliği yapmaya başlayan Bünyamin Başarır da lavanta yetiştiriciliği sayesinde atıl arazilerin değerlendirildiğine vurgu yaptı.

Bünyamin Başarır, "Lavanta dikimi, bakımı ve hasadı konusunda araştırmalar yapmıştım. Ürettiğim lavantayı gören köylülerimin de lavanta bitkisine ilgisi bu vesile ile arttı. Ben de lavanta yetiştiriciliği işimi büyüterek sürdürmek istiyorum. İnşallah Ankara'mız lavanta kokacak." ifadelerini kullandı.

Muhtar Musa Özmen: Lavantanın yağını çıkarıp değerlendireceğiz

Lavantayla tanışmalarına vesile olan Nallıhan Belediyesi ile Bünyamin Başarır’a teşekkür eden Muhtar Musa Özmen ise lavanta fidelerinin Nallıhan Belediyesinin hibe desteğiyle dikildiğini ve distilasyon tesislerinin kurulduğunu belirterek, "Tesisimizde lavantanın yağını çıkarıp değerlendireceğiz. Önümüzdeki günlerde lavanta birliği kurmayı düşünüyoruz." dedi.

http://ankaramasasi.com/haber/1679723/nallihanda-900-dekar-atil-arazi-tarima-kazandirildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.