Yeni asgari ücret de, açlık sınırının altında kaldı!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Temmuz ayına ait “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırma sonuçlarını yayımladı. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında açlık sınırının 5500 lira olan yeni asgari ücreti 1340 lira aştığı görüldü. Temmuz ayında yıllık mutfak enflasyonu %128,4 çıktı.
Mevlüt Peker
|
30 Temmuz 2022, Cumartesi - 14:55
Yeni asgari ücret de, açlık sınırının altında kaldı!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından aylık olarak yapılan araştırma, yeni asgari ücretin daha ilk ayında açlık sınırı altında kaldığını ortaya koydu.

Açlık sınırı (Aylık gıda harcama tutarı)

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun 2022 Temmuz ayı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasına göre 4 kişilik ailenin yeterli beslenebilmesi için aylık yapması gereken gıda harcama tutarı yani açlık sınırı 6840 liraya çıktı.

Yoksulluk sınırı (gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık vb)

Gıda harcamasının yanı sıra giyim, barınma (kira, elektrik, su, yakıt), sağlık, eğitim ve ulaşım gibi ihtiyaçlar için yapılması gereken diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani “yoksulluk sınırı” da 22 bin 279 liraya yükseldi.

Bekâr bir çalışanın “yaşama maliyeti” aylık 8929 liraya çıktı.

Mutfak enflasyonu 3 hane

Türk-İş’in araştırma sonuçlarına göre, başkent Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda temini için gerekli asgari harcama tutarında artış, Haziran ayına oranla %7,01 oldu. Son 12 ay itibariyle yükselme oranı %128,44 hesaplandı. Ocak-Temmuz dönemini kapsayan 7 aylık değişim oranı da %66,90 oldu.

Araştırmada ortalama süt fiyatının yükseldiği, yoğurt fiyatının yerinde kaldığı, peynir fiyatının ise %10 zamlandığı görüldü.

Aylık bazda kuzu eti %10, balık eti %12, yumurta %26, nohut %14, kuru fasulye %12, yeşil mercimek %8, tavuk ve kırmızı mercimek fiyatları ise az artış gösterirken, yağlı tohumların fiyatı sabit kaldı. Kurban bayramı nedeniyle yaşanan talep azlığından ötürü dana eti fiyatında %2 azalma yaşandı.

http://ankaramasasi.com/haber/1682663/yeni-asgari-ucret-de-aclik-sinirinin-altinda-kaldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.