Kosova'da tansiyon yükseldi

Kosova’nın kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça’da yükselen siren sesleri paniğe neden oldu.
Ersin Küçükbarak
|
31 Temmuz 2022, Pazar - 23:59
Kosova'da tansiyon yükseldi

Sırbistan yönetiminin Kosova plakalı araçların Sırbistan’dan geçmesine yıllardır izin vermiyor.

Kosova ve Sırbistan arasında 2016'da imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşmasının süresinin 15 Eylül'de dolmasının ardından Kosova hükümeti de ülkede sadece Kosova plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağını açıkladı.

Kosova’ya girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara geçici plaka şartı getirildi.

Kosova’da yarın yürürlüğe girecek olan geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasına saatler kala tansiyon yükseldi.

Mitroviça'da siren ve silah sesleri

Ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça’da siren sesleri yükseldi. Siren seslerinin yarın yürürlüğe girecek olan geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasını protesto etmek amacıyla kentteki Sırpları toplanmaya ve protestoya davet etmek için çalındığı ifade edildi.

Sırplar ayrıca, geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasını protesto etmek amacıyla çok sayıda yolu trafiğe kapattı.

Kosova polisi tarafından yapılan açıklamada, “Tüm medyayı ve vatandaşları, durumu istikrarsızlaştırmaya ve panik oluşturmaya meyilli sahte haberlere kapılmamaya davet ediyoruz”

Ayrıca Sırbistan sınırında bulunan Yarinye ve Bırnyak sınır kapılarının yollardaki ablukalar nedeniyle kapatıldığı belirtilerek, vatandaşlardan alternatif sınır kapılarını kullanmaları çağrısı yapıldı.   


“Barış arayacağız ama teslim olmayacağız"


Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç yaptığı açıklamada, "Atmosfer ısındı ve Sırplar daha fazla vahşet görmeyecek" ifadelerini kullandı. Vuçiç, "Herkese ricam, ne pahasına olursa olsun barışı korumaya çalışmaktır. Arnavutların aklını başına almalarını, Sırpların provokasyonlara kapılmamasını, Kosova'nın sözde bağımsızlığını tanıyan güçlü ve büyük ülkelerin temsilcilerinden de uluslararası meselelere biraz dikkat etmelerini rica ediyorum” dedi.

"Çatışma ve savaş istemiyoruz" diyen Vuçiç, “Barış için dua edeceğiz ve barış arayacağız ama hemen söyleyeyim. Teslim olmayacağız. Sırplara zulmetmeye, taciz etmeye ve öldürmeye cesaret ederlerse Sırbistan kazanacak” şeklinde konuştu.

Kurti gerginlikten Vuçiç'i sorumlu tuttu

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerginlikten Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Sırbistan’ın Kosova Sorumlusu Petar Petkoviç'i sorumlu tuttu.

Kosova kamuoyunun Sırbistan medyasının tuzağına düşmemesini isteyen Kurti "Önümüzdeki günler ve haftalar zorlu ve sorunlu olabilir" dedi.

Zaharova'dan ABD ve AB'ye çağrı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, “Priştine'deki yetkililerin 1 Ağustos'tan itibaren yerel Sırp sakinlerinin kişisel bilgilerinin ve kayıt numaralarının zorla değiştirilmesine yönelik makul olmayan kararı Sırp nüfusunun Kosova’dan sürülmesi için atılan yeni bir adımdır” ifadelerini kullandı. 

Balkanlardaki gerilimden ABD ve Avrupa Birliği’ni (AB) sorumlu tutan Zaharova, “Priştine ile ABD ve arkasındaki AB'yi provokasyonları durdurmaya ve Kosova'daki Sırpların haklarına saygı duymaya çağırıyoruz” dedi.

NATO'dan 'müdahaleye hazırız' açıklaması

Öte yandan NATO'nun Kosova Gücü, Kosova'nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale hazır olduğunu duyurdu.

http://ankaramasasi.com/haber/1684956/kosovada-tansiyon-yukseldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.